A farsang búcsúszavai – gálaesttel zárja elmúlt 9 évét az OPERA az Erkel Színházban

A farsang búcsúszavai – gálaesttel zárja elmúlt 9 évét az OPERA az Erkel Színházban olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az OPERA csaknem minden együttese és több mint egy tucat vezető…

A teljes cikk itt olvasható:
A farsang búcsúszavai – gálaesttel zárja elmúlt 9 évét az OPERA az Erkel Színházban

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az OPERA csaknem minden együttese és több mint egy tucat vezető szólistája – köztük Sümegi Eszter, Mester Viktória, Szemere Zita, Balczó Péter, Boncsér Gergely és Kováts Kolos – is közreműködik azon a nagyszabású gálán, amely a 2013-as újranyitás óta eltelt időszak emlékezetes pillanatait eleveníti fel az Erkel Színházban. A 2022. március 5-i gálán a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kesselyák Gergely első karmester vezényli.

A farsang búcsúszavai címre keresztelt gálaesten az Erkel Színház újranyitása óta eltelt csaknem egy évtized bemutatói közül Balczó Péter, Balga Gabriella, Brassói-Jőrös Andrea, Boncsér Gergely, Fürjes Anna Csenge, Geiger Lajos, Haja Zsolt, Heiter Melinda, Horti Lilla, Kriszta Kinga, Kováts Kolos, Mester Viktória, Palerdi András, Sándor Csaba, Sümegi Eszter, Szegedi Csaba, Szemenyei János, Szemere Zita és Zavaros Eszter előadásában részletek hangoznak el a Bánk bán, a Bohémélet, A cigánybáró, Az ezred lánya, a Hoffmann meséi, az István, a király, a Nabucco, a Porgy és Bess, a Sába királynője, A varázsfuvola és a West Side Story című produkciókból. Az OPERA Gyermekkara (karvezető: Hajzer Nikolett) A makrancos királylány című meseoperából ad elő részletet, a Magyar Nemzeti Balett művészei a Hat tánc című koreográfiát mutatják be, míg a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei a Hunyadi László című operából a Palotást adják elő. Az est keretében ugyancsak részletet láthat a közönség a Mentesítő mentőhajó című, az OPERA saját gyártásában készülő dokumentumfilmből, ami Ruttner Kata rendezésében dolgozza fel az Erkel Színház 70 évadát. A farsang búcsúszavai gálaest háziasszonya Keszei Bori, rendezője Aczél András.

A Magyar Állami Operaház 2013-ban hat év kihagyást és egy szerény helyreállítást követően egyebek mellett azzal a céllal is nyitotta újra az Erkel Színházat, hogy az előadások megtartására átmenetileg alkalmassá tett teátrum az Andrássy úti dalszínház tervezett korszerűsítése idején is biztosítani tudja az OPERA működését. Az Operaház újranyitásával párhuzamosan eljött az idő, hogy az Erkel Színház elmaradott infrastruktúrájának átfogó és szükségszerű korszerűsítése ismét előtérbe kerülhessen. Bár alacsonyabb intenzitással a továbbiakban is helyszínt biztosít befogadott produkcióknak és próbáknak a II. János Pál pápa téri teátrum, az időszerű munkálatok elvégzéséig az OPERA tevékenységének fókuszát az Ybl Miklós által tervezett palotába helyezi, a kortárs és műfaji korlátokat feszegető produkcióknak helyszínt biztosító Eiffel Műhelyház mellett.

Tovább az eredeti cikkre: A farsang búcsúszavai – gálaesttel zárja elmúlt 9 évét az OPERA az Erkel Színházban

Vélemény, hozzászólás?