Vége a szezonnak: de mit csinál télen egy robotfűnyíró?

Vége a szezonnak: de mit csinál télen egy robotfűnyíró? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

5 egyszerű lépés a robotfűnyírók téliesítéséhez Az utolsó fűnyírást követően a…

A teljes cikk itt olvasható:
Vége a szezonnak: de mit csinál télen egy robotfűnyíró?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

5 egyszerű lépés a robotfűnyírók téliesítéséhez

Az utolsó fűnyírást követően a robotok téli álmot alszanak, de mielőtt erre sor kerülne, még érdemes felkészíteni őket a pihenőre, hogy tavasszal hibátlan, üzemkész állapotban vehessük elő újra. Cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget.

A szezon utolsó fűnyírása

Az utolsó fűnyírás eltér a szokásostól: tanácsos 4-5 centi magasságúra vágni a gyepet. Ha ennél kisebbre vágjuk, nem tud jól fejlődni, ha pedig magasabbra hagyjuk, könnyebben elfagyhat. 10 C° alatt pedig már nem ajánlott a fűnyírás. 

Fagy- és nedvességmentes hely ajánlott

A hideg idő beköszöntével a fű sem nagyon nő tovább, így a robotfűnyíró is megpihenhet. Fontos, hogy olyan helyen tároljuk az eszközt, ami fagy- és nedvességmentes, mert mindkettő tartós kárt okozhat és lerövidítheti a robotfűnyíró élettartamát. Például a robot elektronika fém alkatrészei a hideg hatására megváltoztathatják alakjukat, és így károsíthatják az erre érzékeny nyomtatott áramköröket. A nedvesség pedig korróziót okozhat és károsíthatja az akkumulátort is.

De lássuk a tippeket!

Két lehetőség áll előttünk: vagy magunk végezzük el a robot tisztítását, tárolását és karbantartását, vagy igénybe vesszük a forgalmazó vagy az általa ajánlott partner szolgáltatásait. Az alábbiakban a DIY utat választók számára kínálunk segítséget.

  1. A robotfűnyíró megtisztítása

Annak érdekében, hogy a fűnyíró tavasszal azonnal használatra kész legyen, célszerű alaposan megtisztítani, mielőtt a tárolóba helyezzük. Ez a művelet nem különbözik lényegesen a különböző gyártók termékeinél: kefével, porszívóval, ronggyal, tisztítószerek segítségével tisztíthatjuk meg a robotot, de mindenképpen használjunk kesztyűt! Tartsuk be az alábbiakat:

  • Tisztítás előtt vegyük ki a robotot a dokkolóból és kapcsoljuk ki.
  • Vegyük ki a biztonsági kulcsot (azoknál a modelleknél, amelyek rendelkeznek ilyennel).
  • A külső burkolatot nedves ruhával töröljük át.
  • A kerekek és a ház közötti levél- és fűmaradványok sűrített levegővel könnyen eltávolíthatók.
  • A burkolat és a műszerfal tisztításához használjunk puha kefét.
  • Nézzük meg a töltő érintkezőinek állapotát. Töröljük át, de ha rozsdás, akkor csiszolópapír segítségével finoman távolítsuk el a rozsdát.
  • A mozgó alkatrészeket be is olajozhatjuk.
  1. A fűnyírókések cseréje

Egyes robotok esetében ajánlott tisztítás előtt a késeket eltávolítani. Ha a kések sérültek vagy tompák, cseréljük ki azokat, ezt néhány lépésben megtehetjük. 

A kések cseréje előtt győződjünk meg arról, hogy a robot ki van kapcsolva, és a biztonsági kulcs (azoknál a modelleknél, amelyek rendelkeznek ilyennel) is ki van húzva. Kesztyű viselése elengedhetetlen ehhez a művelethez!

  1. Az akkumulátor töltése

Az akkumulátor mélykisütése hozzájárulhat a gyors elhasználódáshoz, ezért ajánlatos az akkumulátort tárolás előtt feltölteni és kikapcsolt állapotban tárolni, a töltöttségi szintet pedig 1-2 havonta ellenőrizni. Ez nem csak a robotfűnyírókhoz használt akkumulátorok esetében szükséges eljárás, hanem minden akkumulátoros kerti eszköz esetében is!


  1. A dokkoló téliesítése
  • Töltse fel teljesen a fűnyíró akkumulátorát az alapállomáson, majd kapcsolja ki a fűnyírót, tisztítsa meg és tárolja a fent javasolt módon.
  • Az alapállomásra nem vonatkoznak különleges téli tárolási utasítások, télen is a gyepen hagyható, azonban javasoljuk, hogy télen húzza ki a tápegységet az elektromos hálózatból.
  • A téli szünet jó alkalom a dokkoló alapos tisztítására is.
  1. A megfelelő tárolóhely

Alapvetően száraz és fagymentes helyre – pince, száraz tároló, garázs – van szükség a robotfűnyíró téli tárolásához. Ideális a vízszintes tárolás, mert egyes akkumulátorok nem tárolhatók függőlegesen. Ha a robotfűnyírót függőlegesen tároljuk, vegyük ki az akkumulátort.

Professzionális téli szerviz

A robotfűnyíró jó állapotban tartása és az új szezon biztonságos kezdése érdekében a téli tárolás előtt javasolt, hogy a fűnyírót hivatalos márkakereskedő szervizelje. Számos robotfűnyíró-gyártó – például a Robomow és a Cub Cadet – partnerein (robotfunyiro.hu vagy parkgep.hu) keresztül professzionális téli szervizt kínál.

Az éves szervizelés a különböző szolgáltatóktól függően változó lehet, és a következő műveletek közül az összeset vagy néhányat foglal magába: a fűnyíró szakszerű tisztítása, a kopott alkatrészek (például kések, kerekek és más mozgó alkatrészek) ellenőrzése és szükség esetén cseréje, a fűnyíró funkcióinak és biztonsági részegységeinek tesztelése, az akkumulátor ellenőrzése és a legújabb, esetleg új funkciókat is tartalmazó szoftververzió feltöltése. 

Tippjeinkkel a robotfűnyírók könnyedén túlélik a téli szünetet és tettre készen kezdhetik az új szezont.

Tovább az eredeti cikkre: Vége a szezonnak: de mit csinál télen egy robotfűnyíró?

Vélemény, hozzászólás?