A Corvina a Könyvfesztiválon

A Corvina a Könyvfesztiválon olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Tavaly a megszokott nyár helyett ősszel volt a Könyvhét, idén a…

A teljes cikk itt olvasható:
A Corvina a Könyvfesztiválon

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Tavaly a megszokott nyár helyett ősszel volt a Könyvhét, idén a szokásos tavasz helyett szeptember legvégén, október legelején lesz a Könyvfesztivál, csak hogy könnyű legyen eligazodni… De a (poszt)covidos idők már csak ilyenek, mindig örülünk, ha be tudunk pótolni valamit! Várjuk minden kedves olvasónkat a Líra standon, szeptember 29-e és október 2-a között.

Dedikáló szerzőink:

B. Szabó János és Uhrin Dorottya – szeptember 30. péntek, 17.00

Kaszás György – október 1. szombat, 15.00

Tenczer Gábor – október 1. szombat, 16.00

Bede Béla – október 1. szombat, 17.00

KÖNYVEK 

Mongol invázió Európa ellen (1236-1242)

Idén tavasszal volt 780 éve, hogy a Nagy Mongol Birodalom hadai kivonultak Magyarországról, miután kis híján örökre elsöpörték a föld színéről a középkori keresztény Magyar Királyságot. A kötet elsősorban hazai szerzőgárda segítségével, de a térség országainak saját tudományos irodalmára támaszkodva, a lehető legtágabb eurázsiai kontextusban kívánja bemutatni a tatárjárás eseményeit. A tanulmányok sora éppúgy átfogó és részletes képet ad a világuralomra törő Mongol Birodalomról, mint a meghódítani kívánt Európa politikai viszonyairól, katonai erejéről és szokásairól is a 13.század derekán, a sajátosságokat egy-egy jelentősebb csata felvillantásával érzékeltetve. A viszonylag jobban ismert magyarországi hadiesemények mellett részletesen áttekinti a többi hadszíntér történéseit is, valamint az 1242. évi magyarországi visszavonulás okait és a mongolok európai támadásának tartósabb következményeit Oroszországban és a Balkánon.

A mi kutyánk zseni

A nagy sikert aratott A mi kutyánk hülye – Az én gazdáim hülyék című könyv régen várt folytatása Zazi kutya és gazdái mostanra lángelmei magasságokban szárnyaló szellemi képességeiről. Mert időközben persze hogy kiderült, hogy a nevezetteknek mégiscsak van sütnivalójuk. Hovatovább agyasok. Sőt: géniuszok. Figyelem: a könyv olvasásához tömérdek hahaha és hihihi szükségeltetik!

Budapest Outdoor

Mi az, hogy Budapest Outdoor? Ez magyarul nagyjából azt jelenti, hogy városiak, kívül tágasabb! Húzzatok ki a fotelből, a lakásból, várnak a hegyek, vár a természet, vár a mozgás. A könyv azoknak szól, akik belevágnának, de nem tudják, hova érdemes menni; azoknak, akik elvesznek a turistautak labirintus-szövevényében; azoknak, akik már több helyen voltak, de szeretnének még új, érdekes helyeket felfedezni; és végül azoknak is, akik valamiért most nem tudnak elindulni, de meg akarják ismerni, át akarják élni, milyen kincseket rejteget a magyar főváros és környéke. Ez a könyv nem kevesebbre vállalkozik, minthogy új, fogyasztóbarát szempontok alapján próbálja rendszerezni a túralehetőséget a főváros nyugati felét övező Budai-hegységben, és emellett válogatást nyújtson az egy óra utazási időn belül elérhető túrahelyekről a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Gerecse legérdekesebb részein.

Emlékhelyek Magyarországon

A Magyarországot bemutató nyolc tematikus útikönyv után Bede Béla ebben a könyvében 215 híresség 250 emlékhelyét látogatta meg. Annak járt utána, hogy létezik-e olyasmi, mint a hely szelleme, azaz a genius loci. A könyvben 111 neves ember emlékhelyét mutatja be egy-egy oldalon, címmel, nyitvatartással és elérhetőséggel. A könyv végén további 104 híresség emlékhelyét veszi sorba, itt is címmel és elérhetőséggel. Írók, költők, festőművészek, szobrászok, színészek, tudósok, feltalálók, politikusok emlékhelyeit ismerhetjük meg, de van sportoló, edző, egyházi személy, sőt vadász is köztük. A józan ész azt súgja, hogy a hely szelleme mint olyan nem létezik, a könyvből azonban egyértelműen kiderül, hogy a bemutatott emlékmúzeumok, emlékházak és emlékszobák igenis megőrzik a neves ember szellemét; persze csak akkor, ha a látogatóban megvan a kellő szeretet és érdeklődés nagyjaink élete, sorsa iránt. Aki ismeri és szereti Mikszáth Kálmán, Kodály Zoltán, Latinovits Zoltán vagy Erkel Ferenc életművét, biztosan érezni fogja a genius locit emlékhelyeik meglátogatásakor.

Tovább az eredeti cikkre: A Corvina a Könyvfesztiválon

Vélemény, hozzászólás?