A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat

A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az új ContiRe.Tex technológiával készült abroncsok már elérhetőek az első méretekben…

A teljes cikk itt olvasható:
A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Az új ContiRe.Tex technológiával készült abroncsok már elérhetőek az első méretekben
  • A magasabb fenntarthatóság érdekében, házon belül kifejlesztett technológiát mindössze pár hónap alatt sikerült gyártásba vinni

A Continental az első gumiabroncsgyártó, amely nagyüzemben kezdi meg az újrahasznosított poliészterfonal gyártását, amelyet PET-palackokból állítanak elő egy új eljárással. Az új, nagy teljesítményű anyagot először a kiválasztott méretekben a Continental PremiumContact 6 és EcoContact 6 nyári gumiabroncsokhoz, valamint az AllSeasonContact abroncsokhoz használják majd. Így teljes mértékben kiváltják a hagyományos poliésztert a szóban forgó gumiabroncsok vázában. Egy szabványos személygépkocsiabroncs-készlethez nagyjából 40 újrahasznosított PET-palack anyagát használják fel.

A Continental 2021 szeptemberében mutatta be saját fejlesztésű ContiRe.Tex technológiáját, mely során poliészterfonalat alkalmaznak. Ezt használt PET-palackokból nyerik ki bármiféle közbenső kémiai lépés nélkül, ennek köszönhetően a technológia sokkal hatékonyabb, mint az egyéb módszerek, melyek során a PET-palackokat nagy teljesítményű poliészterfonalakká dolgozzák fel. A technológiához használt palackok kizárólag olyan régiókból származnak, ahol nem működik zárt rendszerű újrahasznosítás. A speciális folyamat részeként a palackokat a kupak eltávolítása után szétválogatják, és mechanikai úton megtisztítják. A gépi aprítást követően a PET-palackokból először granulátumot, majd végül sodort poliészterfonal készítenek.

„Prémium gumiabroncsainkhoz kizárólag nagy teljesítményű anyagokat használunk. Már a különösen hatékony újrahasznosítási eljárással készült PET-palackokból származó poliészterfonal is ebbe a kategóriába tartozik. Innovatív ContiRe.Tex technológiánkat mindössze nyolc hónap alatt juttattuk el a gyártási szakaszig. Büszke vagyok a teljes csapatunkra, hogy véghezvittük ezt a figyelemre méltó teljesítményt” – mondja Ferdinand Hoyos, a Continental EMEA (Európai, Közel-Keleti és Afrika) gumiabroncs-üzletágának igazgatója. Majd hozzáteszi: „Folyamatosan növeljük a megújuló és újrahasznosított anyagok arányát abroncsainkban. Legkésőbb 2050-re kizárólag fenntartható anyagokat kívánunk felhasználni abroncsgyártásunk során.”

Már elérhetők az első újrahasznosított PET-palack felhasználásával készült gumiabroncsok 

Valamennyi ContiRe.Tex technológiával ellátott abroncs – amelyek már gyártásban vannak, és amelyek hamarosan piacra kerülnek – a Continental portugáliai, lousado-i abroncsgyárából származik. A ContiRe.Tex technológiával készült gumiabroncsok oldalfalán egy speciális logó található („Újrahasznosított anyagot tartalmaz”).

A PET-ből készült poliészterfonalat régóta használják személy- és kisteherautó abroncsok összetevőjeként. A textilszálak elnyelik a gumiabroncs belső nyomásából származó erőket, és még nagy terhelés és hőmérséklet mellett is méretstabilak maradnak. Annak érdekében, hogy a gumiabroncsokat még energiatakarékosabbá és környezetbarátabbá tegyék a gyártás során, illetve a használat és az újrahasznosíthatóság terén, a Continental intenzív kutatásokat folytat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet az abroncsgyártás során az alternatív anyagokat felhasználni. 

A prémium abroncsgyártó 2021 szeptemberében az IAA MOBILIITY kiállításon mutatta be a Conti GreenConcept abroncskoncepciót, amely újrahasznosított műanyag palackokból származó poliésztert tartalmaz a szövetvázában. Az Extreme E teljesen elektromos autóverseny-sorozat 2022 februárjában indult második szezonjához a Continental egy olyan abroncsot fejlesztett ki, amelyhez szintén a ContiRe.Tex-et használják. Továbbá az idei Tour de France kísérőjárműveit is kizárólag ContiRe.Tex abroncsokkal szerelik fel.

A ContiRe.Tex technológiával gyártott abroncsait a Continental első körben a PremiumContact 6, az EcoContact 6 és az AllSeasonContact öt-öt méretében teszi elérhetővé.

A jelenleg elérhető ContiRe.Tex technológiával készült termékek és méreteik:

PremiumContact 6 EcoContact 6 AllSeasonContact
225/45R17 91Y 205/55R16 91V 205/55R16 91H
225/40R18 92Y 195/65R15 91V 225/45R17 94V
235/45R18 98Y 205/60R16 96H XL 205/60R16 96H
235/40R19 96Y 185/65R15 88H 215/65R16 102V
245/40R19 98Y XL 235/55R18 100V 235/55R19 105V

 

Tovább az eredeti cikkre: A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat

Vélemény, hozzászólás?