A 4iG lett az AH többségi tulajdonosa, a GVH nem vizsgálódhat

A 4iG lett az AH többségi tulajdonosa, a GVH nem vizsgálódhat olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Apport útján 402 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a 4iG az…

A teljes cikk itt olvasható:
A 4iG lett az AH többségi tulajdonosa, a GVH nem vizsgálódhat

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Apport útján 402 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a 4iG az Antenna Hungáriában (AH), ezzel 71,6 százalékos tulajdonrészt szerez az állami tulajdonban lévő cégben. A kormány kedd délután közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak nyilvánította az ügyletet, ami azt jelenti, hogy nem vizsgálhatja a GVH és nem támadhatják meg más piaci szereplők. Az AH 25 százalékos tulajdonrésszel bír a Yettelben (korábban Telenor Magyarország), így a 4iG a mobilszolgáltatóban is érdekeltséget szerzett.

A tavaly augusztusi bejelentésnek megfelelően a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben. A tranzakció végrehajtásának zárásáról írt alá megállapodást az állami távközlési vállalat tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszter, Mager Andrea és a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért.

Az Antenna Hungária és a 4iG távközlési érdekeltségeinek egyesítésével megalakuló nemzeti telekommunikációs vállalatcsoport a magyarországi távközlési és médiaszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője lesz, amely a közép-kelet-európai régióban is meghatározó infrastruktúrával, valamint szolgáltatási portfólióval rendelkezik az üzleti (B2B) és a lakossági (B2C) szolgáltatói szegmensekben.

A szerződésnek megfelelően a 4iG Nyrt. tőkeemelést hajt végre az Antenna Hungáriában oly módon, hogy első lépésben apportálja a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-ben, valamint leányvállalataiban (Invitel Zrt., DIGI Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.), az Invitech ICT Kft.-ben, továbbá a montenegrói mobilszolgáltatóban, a Telenor Montenegróban lévő 100 százalékos részesedéseit az állami társaságba. A jelenlegi tőkeemelés értéke eléri a 402 milliárd forintot, az apportálási és részvényjegyzési szerződés további lehetőséget biztosít a 4iG számára, hogy a távközlési holding profiljának megfelelő társaságok további apportjával maximum 80 százalékra növelje tulajdonát az Antenna Hungária Zrt.-ben. A jelenlegi tranzakció eredményeként a vállalatcsoportban a magyar állam részesedése 28,4 százalék lesz, míg a 4iG Nyrt. 71,6 százalékos többségi irányító tulajdont szerez.

Az Antenna Hungária még 2019-ben 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a Yettel (akkor még Telenor) hazai cégeiben. Ez azt jelenti, hogy a 4iG a mostani tranzakcióval a Yettelben is részesedéshez jut.

Kedd délután kormányrendelet jelent meg, ami elhárította a jogi akadályokat az AH-ban történő tulajdonszerzés elől, mivel közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette az ügyletet. Ez azt jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja, hogy van-e esetleg piactorzító hatása, illetve piaci szereplők sem emelhetnek kifogást a tranzakció ellen.

A A 4iG lett az AH többségi tulajdonosa, a GVH nem vizsgálódhat bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: A 4iG lett az AH többségi tulajdonosa, a GVH nem vizsgálódhat

Vélemény, hozzászólás?