A 2024-es Kånken Art kollekcióját egy fiatal, Coast Salish származású művésznő alkotta meg

A 2024-es Kånken Art kollekcióját egy fiatal, Coast Salish származású művésznő alkotta meg olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Amerikai őslakos motívumok mesélnek az anyatermészet erejéről A Kånken Art limitált…

A teljes cikk itt olvasható:
A 2024-es Kånken Art kollekcióját egy fiatal, Coast Salish származású művésznő alkotta meg

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Amerikai őslakos motívumok mesélnek az anyatermészet erejéről

A Kånken Art limitált kollekció idén hatodik alkalommal válik a kortárs artisztika vásznává, teret adva egy tehetséges művésznek, hogy kifejezze a természethez és az őseihez fűződő kapcsolatát. Ebben az évben a Fjällräven az elismert Coast Salish művésszel, Charlene Johnny-val működött együtt, aki az amerikai őslakos felmenőitől megöröklött, természetből merítkező hagyományos színeket és motívumokat használta a hátizsákok díszítésére. A 2024-es Kånken Art így a kultúra és az anyatermészet kapcsolatát ünnepli.

Az eredetileg svéd iskolásoknak készült Kånken hátizsák 46 éve az egyik legnépszerűbb Fjällräven termék, köszönhetően sokoldalú funkcionalitásának, tartósságának, méretválasztékának és az időről időre megújuló külsejének. A Kånken Art termékcsalád idén hatodik alkalommal egyesíti a művészet és a természet iránti elköteleződést.

Charlene és a Fjällräven együttműködése 2020-ban kezdődött, amikor meghívást kapott egy jótékonysági hátizsákfestésre a kitsalanoi üzletbe. Ekkor született meg benne az a vágy, vagy inkább álom, hogy ő is Kånken művész legyen. Erre pedig nem is kellett sokat várnia, hiszen a 2024-es Kånken Art kollekcióban az ő művészete jelenik meg. A többféle művészeti ágban is tevékenykedő Charlene Johnny a Brit Kolumbiában található Cowichan-völgyből, Duncanből származik. A modern formavilágba átültetett tradicionális mintáit pedig már nem csupán a grandiózus falfestményein, de a limitált kiadású hátizsákokon is megcsodálhatjuk, sőt viselhetjük.  

„A Kånken azt jelenti, hogy hordozni, mi pedig a tanításokat, a tudást és a nyelvet is hordozzuk. Úgy vélem fontos, hogy őslakoskénk továbbvigyük mindazt, amit az őseink ajándékoztak nekünk, én pedig épp ebből merítem az inspirációmat a Coast Salish művészethez” – meséli Charlene, aki a kollekcióhoz egy 2013-ban készített művét vette alapul, amelyhez egy régi orsó súlyt használt fel – ősei generációk óta szőnek és kötnek. A szürke táska a kötött pulóverekben gyakran látható gyapjú színére utal, a grafikai elemek pedig a lazacfejek alakját és az emberi arcot ötvözik, egyfajta szakrális geometriaként. Charlene-nek különös kapcsolata van a természettel, ami származásából is következik. „A Coast Salish művészet sok motívuma a természetből származik. Lényegében minden a természet ajándéka.”

A 2024-es Kånken Art bevételének egy részét a Fjällräven kezdeményezése, az Arctic Fox Initiative kapja, amely a művész által kiválasztott környezet- és éghajlatvédelmi projekteket támogatja. Ebben az évben az Artic Fox Initiative 70 ezer kanadai dolláros adománnyal segíti a Stqeeye’ Learning Society munkáját, amely egy őslakosok által vezetett non-profit szervezet, céljai közt pedig épp úgy szerepel őseik földjének megóvása, mint a tudásátadás és a hagyományőrzés támogatása. 

Tovább az eredeti cikkre: A 2024-es Kånken Art kollekcióját egy fiatal, Coast Salish származású művésznő alkotta meg

Vélemény, hozzászólás?