5+1 ok, amiért a fiatalok a közvetlen értékesítést választják 

5+1 ok, amiért a fiatalok a közvetlen értékesítést választják  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Egyetemistának, főiskolásnak lenni felejthetetlen élmény, de számos nehézséggel is jár. Akik…

A teljes cikk itt olvasható:
5+1 ok, amiért a fiatalok a közvetlen értékesítést választják 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Egyetemistának, főiskolásnak lenni felejthetetlen élmény, de számos nehézséggel is jár. Akik ősztől a felsőoktatásban tanulnak, már szembesülhettek a magas albérleti díjakkal, a megemelkedett rezsiköltségekkel. Egyre több diáknak van szüksége extra bevételre az ösztöndíj mellett – azaz olyan munkára, amelyet tanulmányai mellett is végezhet. Van egy tevékenységi forma, amelyről kevés szó esik, pedig jól illeszkedik élethelyzetükhöz és igényeikhez. Alább 5+1 ok, amiért érdemes a fiataloknak megfontolni, hogy közvetlen értekesítőként szilárdítsák meg az elkövetkező évek egzisztenciális alapjait

A közvetlen értékesítéshez, azaz a személyes eladáson alapuló üzleti modellhez sokáig számos tévhit kapcsolódott, de az elmúlt években egyre népszerűbbé és elismertebbé vált mint szakma és vásárlási forma is. A Közvetlen Értékesítők Szövetsége (DSA Hungary) – mely a hazánkban etikusan működő direkt értékesítő cégeket és a fogyasztók érdekeit is képviseli – 2020-as adatai alapján mintegy 650 ezren kapcsolódnak a szektorhoz Magyarországon. Ez 30%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés mögött a DSA szerint többek közt az állhat, hogy a generációváltás eredményeként, a digitális csatornák előretörésével a fiatalok is egyre nyitottabbak erre a tevékenységre, mint lehetséges jövedelemforrásra.

A KSH kimutatása alapján a 2021/2022-es tanévben Magyarországon közel 300 ezren tanulnak a felsőoktatásban, közülük piaci adatok szerint több mint 100 ezren kénytelenek albérletben lakni. A kiadó lakások azonban évről évre többe kerülnek, és számolni kell a drasztikusan megemelkedett rezsiköltségekkel és a növekvő élelmiszerárakkal is. Ebben a helyzetben a diákok jelentős részénél az ösztöndíj még a lakhatást sem fedezi, így egyre gyakoribb, hogy plusz bevételi forrást biztosító munkát kell találniuk. Számukra jó megoldás lehet a közvetlen értékesítés, amely az anyagi szempontokon túl az alábbi előnyökkel is jár.

  • Rugalmas időbeosztás 

Ez talán a legfontosabb, hiszen lehetővé teszi, hogy az egyetemisták kényelmesen bejárhassanak az órákra, legyen idejük a vizsgákra készülni (és persze szórakozni is). De ezen a szemponton túl több nemzetközi kutatás is igazolta, hogy általánosságban is egyre fontosabb a fiataloknak a munka és magánélet egyensúlyának alakítása, és a munka/munkahely választásánál előtérbe kerülnek azok az opciók, ahol nem kell minden nap 9-től 5-ig az irodában ülni.

  • Digitális ismeretek előnyben

A digitalizációnak köszönhetően a közvetlen értékesítési szektor is jelentősen átalakult az utóbbi időben, az online csatornák előtérbe kerültek – bár a személyes kapcsolattartásnak továbbra is kiemelten fontos szerepe van a szakmában. A fiatal generáció pedig már laptoppal és okostelefonnal a kezében nőtt fel, így számukra a digitális kommunikáció teljesen természetes. „Digitális bennszülöttként” nem okoz gondot, hogy videochatben, üzenetekben vagy TikTokon szólítsanak meg másokat. A közvetlen értékesítés során a Z generáció tagjai mindezekkel élhetnek, azt a közeget használhatják vásárlásösztönzésre, amelyben ők is otthonosan mozognak.

  • Bárhonnan végezhető

A világ virtuálissá alakulása, a széleskörű online megoldások azt is eredményezik, hogy a kapcsolatfelvétel, a termékek bemutatása már könnyen és hatékonyan végezhető akár otthon a kanapéról vagy akár egy kávézóból. Sok problémától szabadítja meg a diákokat, hogy nem kell az otthon-iskola-munkahely közt ingázniuk, vagy épp irodát bérelniük.

  • Készségek fejlesztése

A közvetlen értékesítő cégek ingyenes tréningekkel, képzésekkel is segítik a hozzájuk csatlakozókat, akik így akár már huszonévesen átfogó üzleti tudáshoz, jártassághoz juthatnak. Mindez jó kiindulás a kereskedelmi és marketinges tapasztalat megszerzésére, a vezetői készségek elsajátítására és az emberekkel való kapcsolattartás, kommunikáció fejlesztésére. 

  • A jövő megalapozása

A közvetlen értékesítésben dolgozó egyetemisták, főiskolások közül sokan azért is választják ezt a jövedelemszerzési formát, mert már fiatalon szeretnének saját vállalkozásba kezdeni. Ez a lehetőség ráadásul rizikómentes, hiszen nincs szükség nagyobb tőkére az induláshoz. A diákévek után pedig akár még aktívabban is végezhetik, és ezzel arányosan nagyobb bevételhez is juthatnak.

+ 1: Kellemest a hasznossal

Sokan úgy vágnak bele ebbe a munkába, hogy már maguk is évek óta használnak közvetlen értékesítő cégektől vásárolt termékeket – például kozmetikumokat vagy étrend-kiegészítőket – és jól ismerik azokat. Innen szinte már csak egy lépés, hogy másokkal is megosszák a tapasztalataikat. Így továbbra is a komfortzónájukon belül maradnak, és azzal foglalkozhatnak, amit maguk is szeretnek.

Miközben tehát a gazdasági körülmények egyre nagyobb kihívások elé állítják a fiatalokat, a közvetlen értékesítés új távlatokat nyithat meg számukra, amellyel saját igényeik mentén próbálhatják ki magukat.

Akit bővebben érdekelnek ennek a területnek az előnyei és a lehetőségei, látogasson el a DSA Hungary Facebook oldalára, ahol számos érdekes és hasznos információt talál!

Tovább az eredeti cikkre: 5+1 ok, amiért a fiatalok a közvetlen értékesítést választják 

Vélemény, hozzászólás?