Dobó vára Eger ékessége

Dobó vára Eger ékessége olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Ha Eger, akkor Egri csillagok. Kevés olyan sikeres hőstett van a…

A teljes cikk itt olvasható:
Dobó vára Eger ékessége

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Ha Eger, akkor Egri csillagok. Kevés olyan sikeres hőstett van a magyar történelemben, mint a Gárdonyi Géza 1901-ben kiadott regényének köszönhetően több generáció által is megismert és képzeletben átélt egri várostrom. Dobó István és egri várvédők hősiessége a túlerőben lévő török hadak ellen. Ezért ha Eger, akkor elsőként irány az egri vár.

A történelem dicső emléke: a már a 13. század második felétől álló egri várban a hős várvédők, köztük az egri asszonyok, Dobó István várkapitány irányításával 1552-ben hősiesen verték vissza a az Ahmed vezír által vezetett, legalább harmincszoros túlerőben lévő szultáni sereget. Az 1548-ban egri várnaggyá kinevezett földesúr, Dobó István kiváló stratégaként tudatosan készült a török támadásra azzal, hogy a miközben a biztos támadás idejére egyre erősebbé tette a várat, az őrség és a hadieszközök számát is erőteljesen megnövelte.

Az 1552-ben kezdődött ostrom során a vár falait egy hónapon át lőtték a török tüzérek. Majd miután a törökök szeptember 28-án az erődítmény egyik bástyáját bevették, Dobó István kreatív stratégiájának köszönhetően mégis sikerült visszaverni a támadó sereget. Ehhez kötődik a legenda, miszerint a törökök körében az a hír járta, hogy a magyarok az ostrom alatt megivott bikavértől tettek szert emberfeletti erőre. Pedig az ital valójában az a vörösbor volt, amely innen nyerte a ma már messze földön ismert Egri Bikavér elnevezést. Miközben a várkapitány Dobó Istvánnak ma szobor állít emléket a Dobó téren, az 1552-es hőstett tiszteletére minden nap 15:52-kor ágyúlövés dördül el a Várban, és ezt a diadalt ünnepli a város a Végvári Vigasságok történelmi fesztivállal is.

A török visszaverése után ugyan megtörtént a vár újjáépítése és megerősítése az ismét várható oszmán támadás visszaverésére, az újabb ostromban, 1596-ban azonban Eger Vára mégis elesett és ezzel kezdetét vette a 91 évig tartó török hódoltság időszaka Magyarországon. Amikor a törökök kibővítették és meg is erősítették a várat, amit végül 1687-ben sikerült az egyesült osztrák-magyar seregeknek visszahódítania.

Az erődítmény teljes rekonstrukciójára a múlt század ’60-as éveiben került sor, amelynek eredményeként az Egri vár ma Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai látványossága. Ahol Dobó István, valamint a várvédők emlékét idézi a Dobó István Vármúzeum és itt található az Egri Képtár és a Panoptikum is. Az új attrakciók közé pedig az új fogadóépület, a mozi és a Cipóosztóház tartozik amelyek mellett a megújult Déli várfal, valamint a hozzá kapcsolódó, úgynevezett gyilokjáró és a helyreállított Szép bástya is várja az érdeklődőket.

Aki korábban már járt a várban, örömmel konstatálhatja, hogy a főbejáratnál az új Déli fogadóépület fogadja az érkezőket, miközben az Ágyúdombban egy fogadóteret és egy 70 fős mozitermet is kialakítottak. Újdonság a már említett Cipóosztóház is, ahol a korabeli gasztronómiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Jó hír az is, hogy a vármúzeum belépőjegyével az egri vár mellett már a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum és a Ziffer Sándor Galéria tárlatai is megtekinthetők.

Kocsis Erika

Tovább az eredeti cikkre: Dobó vára Eger ékessége

Vélemény, hozzászólás?