30 év felett minden második magyar küzd visszérrel

30 év felett minden második magyar küzd visszérrel olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

egyre többen vannak – mutatjuk, mit lehet tenni ellene! A köztudatban…

A teljes cikk itt olvasható:
30 év felett minden második magyar küzd visszérrel

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • egyre többen vannak – mutatjuk, mit lehet tenni ellene!

A köztudatban a visszérbetegség még mindig inkább esztétikai problémaként, az idősek, főleg nők „keresztjeként” szerepel – pedig az életmódunkból adódóan egyre több fiatal és minden harmadik felnőtt férfi érintett. Az egyértelmű panaszok vagy látható jelek ellenére is sokan évekig (vagy évtizedekig) halogatják, hogy elkezdjék kezelni, pedig egy dologban biztosak lehetünk: magától nem múlik el. A visszérbetegek leggyakoribb panasza a fájdalom (62%), az éjszakai lábgörcs (57%) és a nehézláb-érzés (34%) a Servier Hungária Kft. felmérése szerint, míg látható visszértágulatokat csak minden harmadik beteg tapasztal. A kor előrehaladtával drámaian nő a betegek száma, főleg a nők körében, ezért (lenne) fontos, hogy fiatalabb korban kezdjünk el tenni a tünetek súlyosbodása ellen. A május 30. és június 3. között megrendezésre kerülő Vénák Hete a visszérbetegség kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet, többek között érbarát receptekkel, séta- és jógavideókkal, hiszen a helyes életmód elengedhetetlen részét képezi a szakorvosok által ajánlott visszér-terápiának.

A nyár a visszerek ellensége

Visszerei (azaz vénái) mindenkinek vannak, hiszen a vérkeringés fontos részét képezik. Visszérbetegségről akkor beszélük, ha a vénákban a vér nem tud megfelelő módon a szív felé áramolni, megreked a láb vénáiban, a megnövekedett nyomás miatt pedig az erek kitágulnak, kanyargóssá válnak. A tartós meleg (ide tartozik a szauna vagy a forró fürdő is) hatására egyébként is kitágulnak a vénák, ezért nyáron még az egészségesek is tapasztalhatnak átmeneti tüneteket. Baj akkor van, ha a vénafalak már nem elég rugalmasak ahhoz, hogy visszahúzódjanak. A visszérbetegség kialakulásában a genetikai, hormonális tényezők mellett komoly szerepet játszik a túlsúly és a mozgásszegény életmód. Orvoshoz a legtöbben csak akkor fordulnak, ha már fájdalmakkal jár a betegség, pedig már akkor érdemes lenne, amikor az első látható jelek vagy kellemetlen panaszok jelentkeznek. A Servier Hungária Kft. kutatása rámutatott, hogy a magyarok előbb tájékozódnak az internetről, semmint, hogy orvossal egyeztessenek. A kutatás szerint mindössze minden negyedik megkérdezett egyeztetne szakemberrel a tüneteket tapasztalva, a felmérésben részt vevők 13 százaléka pedig egyáltalán nem kezelné a problémáját, hiába tapasztalná a tüneteket. Pedig a kezeletlen visszérbetegség súlyos szövődményekhez is vezethet. 

Mindent a visszérbetegségről a Vénák Hetén

A Vénák Hete keretében az érdeklődők megismerhetik, mit tehetnek a visszérproblémák megelőzése és kezelése érdekében. Nyáron az erek védelmében napi 2,5-3 liter vizet kell inni, utazási idő alatt többször mozogni kell, hogy a láb izmainak összehúzódásával is segítsük a vénás áramlást. Általában véve pedig meg kell szabadulni a túlsúlytól, figyelni kell az étkezésre; például kifejezetten hasznos E-vitamint fogyasztani, akár növényi olajok, lazac vagy tojás formájában és rendszeresen mozogni kell, de nem mindegy, mit és hogyan. Ezeket a témákat mind érinti ez az eseménysorozat. 

Az érdeklődők már a Vénák Hete előtt közösségimédia-kihívásokhoz csatlakozhatnak, a hét folyamán pedig az esemény weboldalán és Facebook oldalán minden nap kifejezetten visszérproblémásoknak kifejlesztett új séta- vagy jógagyakorlatokkal találkozhatnak. Főzelékes Feri egészséges, vénabarát, ugyanakkor ízletes receptjei pedig könnyen elkészíthető menük összeállításához adnak ihletet.

Tovább az eredeti cikkre: 30 év felett minden második magyar küzd visszérrel

Vélemény, hozzászólás?