Kategóriák
Friss hírek

2025-re készülhet el a CEU bécsi kampusza – a Kohn Pedersen Fox építésziroda tervezheti

2025-re készülhet el a CEU bécsi kampusza – a Kohn Pedersen Fox építésziroda tervezheti olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott, világszerte ismert Kohn Pederson Fox építésziroda…

A teljes cikk itt olvasható:
2025-re készülhet el a CEU bécsi kampusza – a Kohn Pedersen Fox építésziroda tervezheti

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott, világszerte ismert Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti a Közép-európai Egyetem (CEU) új bécsi kampuszát. Otto Wagner építészeti öröksége egy nyitott társadalom szellemiségét hirdeti majd.

A Közép-európai Egyetem (CEU) jelenleg ideiglenes helyen, Bécs 10. kerületében működik, amíg el nem készül az egykori Otto Wagner Spital helyén az új kampusza. A tervek elkészítésére az egyetem nemzetközi tervpályázatot írt ki, amelynek most volt az eredményhirdetése. 

A CEU döntése szerint a felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti meg új kampuszát, amely várhatóan 2025-re készül el. A világszerte ismert építésziroda több európai, amerikai és ázsiai egyetemi kampuszt tervezett már. Ezekben a modern kommunikációs formákat ötvözik a nyitott térkoncepcióval, hogy ezzel is segítsék az interdiszciplináris oktatást és kutatást valamint az együttműködés legkülönbözőbb formáit. 

A Bécs 14. kerületében található egykori Otto Wagner Spital pavilonjai és környezete most úgy újulnak meg, hogy egyszerre hordozzák a híres bécsi építész Otto Wagner szellemiségét és a CEU – mint a nyitott társadalom szószólója – identitását. A felújítási munkák során a CEU szorosan együttműködik majd a műemlékvédelemi hatóságokkal, Bécs Városával és az érintett kerületekkel. Mivel az Otto Wagner Areal a bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye, a terület az építési munkák során mindvégig nyitva marad a lakosság előtt. 

Michael Ignatieff, a CEU rektora elmondta, „a CEU a kampusz kialakításához olyan innovatív építészcsapatot keresett, amely képes megőrizni Otto Wagner egyedülálló építészeti vízióját, ugyanakkor meg tud felelni a jövő egyeteme kihívásainak”. A Kohn Pedersen Fox tervei minimálisan, pusztán a műemlékvédelem által megengedett mértékben érintik az 1910-ből származó épület állományát és a környék tájképét is változatlanul hagyják. A változtatások főleg a belső részeket érintik, hogy nyitott, a kommunikációt segítő tereket alakíthassanak ki és a természetes fénnyel a tanulást ösztönözzék. 

A Kohn Pedersen Fox (KPF) dizájncsapatát a KPF elnöke, James von Klemperer vezeti és az osztrák IC Építészirodával és a Palme Architects-szel működnek majd együtt. 

Copyright: KPF

The post 2025-re készülhet el a CEU bécsi kampusza – a Kohn Pedersen Fox építésziroda tervezheti appeared first on .

Tovább az eredeti cikkre: 2025-re készülhet el a CEU bécsi kampusza – a Kohn Pedersen Fox építésziroda tervezheti

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?