1,3 millió családi házzal lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra

1,3 millió családi házzal lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

TLE-összeállítás – Számításunk szerint az 1990 előtt épült családi házak közül…

A teljes cikk itt olvasható:
1,3 millió családi házzal lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

TLE-összeállítás – Számításunk szerint az 1990 előtt épült családi házak közül közel 1,3 millió, a teljes lakásállomány 28 százaléka lehet jogosult a múlt héten bejelentett új otthonfelújítási programban való részvételre. A kormány becslése szerint a meghirdetett keretösszeg mintegy 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítésére lesz elegendő, ami a célzott ingatlanállomány 1,55 százaléka, a magyarországi lakásállománynak pedig 0,43 százaléka.

A hazai épületállomány érdemi megújulásához évi 100-130 ezer lakóépület energetikai mélyfelújítására lenne szükség a szakérők szerint. A lakásállományra vetítve ez évi 3 százalékos korszerűsítési arányt jelentene. Most Magyarországon a mélyfelújítások aránya évi 1% (cca. 40 ezer lakás) körüli, ezen belül 20-25 ezer a családi ház.

Az új otthonfelújítási támogatást az eddig nyilvánosságra hozott feltételek szerint azoknak az 1990 előtt épült családi házaknak és ikerházaknak a felújítására lehet majd igényelni, amelyekbe be van vezetve a gáz.

Az IGYLAKUNK.HU tablóin jól követhető a lakásállomány állapota is, ami az elmúlt 10-12 évben nem változott nagyságrendileg, hiszen az energiahatékonyságot érintő korszerűsítések nem érintettek olyan mennyiségű lakóépületet, ami jelentős hatással lett volna a lakóingatlanok összességének minőségére.

A tablókról leolvashatók az egyes épülettípusok építési évei, jellemző energiaosztálya, azok fűtésienergia-igénye, az adott épülettípusokban lévő lakások száma, valamint részarányuk a lakásállományban. (A tablók megtekinthetők az igylakunk.hu / Lakóházak képekben oldalon.)

Tovább a cikk folytatásához

Tovább az eredeti cikkre: 1,3 millió családi házzal lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra

Vélemény, hozzászólás?