Németország után Magyarországon is csökkennek az ingatlanárak?

Németország után Magyarországon is csökkennek az ingatlanárak? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A használt ingatlant hirdetők harmada csökkentené eladásra kínált ingatlana irányárát, ha…

A teljes cikk itt olvasható:
Németország után Magyarországon is csökkennek az ingatlanárak?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A használt ingatlant hirdetők harmada csökkentené eladásra kínált ingatlana irányárát, ha tartósan nem érkezik rá potenciális érdeklődő. Bár Európa egyes piacain már érzékelhető az ingatlanárak enyhe csökkenése, a magyar ingatlanhirdetők közel fele továbbra sem kívánja csökkenteni az árat – derül ki az Ingon.hu ingatlan marketing szolgáltatást nyújtó oldal felméréséből.

Az elmúlt években jelentős áremelkedés ment végbe az uniós lakóingatlanok piacán. Az Eurostat adatai alapján 2010 és 2022 első negyedéve közötti időszakban átlagosan közel másfélszeresére nőttek az ingatlanárak az unióban (44.7%-os növekedés). A magyarországi ingatlanár emelkedés pedig messze felülmúlta az európai átlagot a 151.9%-os növekedéssel. Ugyanakkor az elmúlt hónapok eseményei és azok hatásai – a covid-19 járvány, az orosz-ukrán háború, az infláció miatti reáljövedelem csökkenés, illetve a jegybanki szigorítások – változást hozhatnak a következő időszakban az uniós, illetve a magyar ingatlanpiacon egyaránt. Egy friss piaci elemzés szerint például Németország több nagyvárosában is megindult a használt ingatlanok árának csökkenése. 

Az ingon.hu, innovatív ingatlanpiaci szolgáltatást nyújtó portál közel 2000 eladó megkérdezésével készített felmérést, hogy utána járjon várható-e árcsökkenés a magyarországi lakóingatlanok piacán a következő időszakban, tervezik-e – illetve, ha igen, akkor milyen esetben – a hirdetők az ingatlanjuk árának csökkentését. 

Az ingon.hu által megkérdezettek 42%-a kitart az általa meghatározott hirdetési ár mellett, és nem szeretné olcsóbban eladni ingatlanát a korábban tervezettnél. A válaszadók 9%-a már három hónapnál hosszabb ideje hirdeti az ingatlant, ugyanakkor továbbra sem kívánja alacsonyabb áron értékesíteni, inkább vár az eladással. A felmérésben résztvevők közel harmada viszont rugalmasabb az ár tekintetében: amennyiben tartósan – legalább három héten keresztül – nem érkezik egyetlen érdeklődő sem a hirdetésére, csökkentené az ingatlan hirdetésiárát. Az ingon.hu által megkérdezettek mintegy tizede (13%) jelezte azt, hogy megkeresések vannak ugyan, de jelenleg nincs potenciális érdeklődés az eladó ingatlanra, ezért várhatóan hamarosan csökkenteni fogja az árat.

Az elmúlt időszak eseményei, úgy, mint az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság, az infláció miatti reáljövedelem csökkenés, illetve a várható további alapkamat, illetve az ebből fakadó további hitelkamat emelkedések visszavethetik a keresletet az ingatlanok iránt, ami akár árcsökkenést is eredményezhet a piacon. Jelenleg ugyanakkor többnyi az tapasztalható, hogy a legtöbb eladó kivár, addig nem tervezik csökkenteni az eladó ingatlanjuk hirdetési árát, míg nem tapasztalják azt, hogy más előadók így tesznek a piacon, így itthon még nem indul el egy árcsökkenési hullám, ami esetleg ismét fokozhatná a keresletet. 

Tovább az eredeti cikkre: Németország után Magyarországon is csökkennek az ingatlanárak?

Vélemény, hozzászólás?