Veneto, Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toscana érdemel figyelmet

Veneto, Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toscana érdemel figyelmet olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Veneto Olaszország húsz tartományának egyike, mely Magyarországról könnyen és gyorsan elérhető…

A teljes cikk itt olvasható:
Veneto, Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toscana érdemel figyelmet

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Veneto Olaszország húsz tartományának egyike, mely Magyarországról könnyen és gyorsan elérhető autóval vagy repülővel. Az idelátogató turisták számtalan látnivaló és program közül válogathatnak, hiszen oly sok itt a felfedezni való. Gondolázás Velencében, kirándulás a Dolomitokban, fürdőzés a Garda-tóban, egy opera a veronai amfiteátrumban, romantikus séta valamelyik Adria parti kisvárosban vagy pincelátogatás a világhírű Prosecco borvidéken. Ez csak néhány a ránk váró izgalmas élmény és kaland közül, ha Venetoba látogatunk. Ebben a cikkben összeszedtük, miért érdemes elutaznunk ebbe a minden évszakban magával ragadó olasz régióba. 

Természeti szépségek

Veneto híres természeti értékeiről és gyönyörű tájairól. A tartományt északon az Alpok határolja, mely télen igen népszerű a síelés szerelmeseinek körében, nyáron pedig túrázók és kirándulók lepik el a vidéket. A régió területén sok tó is található, melyek közül legismertebb a tartományt nyugatról határoló Garda-tó, mely Olaszország legnagyobb tava. A tó kristálytiszta vize mindenkit fürdőzésre csábít, de hajós kirándulásokra is befizethetünk, vagy gyönyörködhetünk a partján elterülő gyönyörű parkokban is. Szintén Venetoban található a Pó delta, ahol a folyó és a tenger összeér, ez a hatalmas kiterjedésű természetvédelmi terület, mely egyedülálló növény- és állatvilággal várja a természet szerelmeseit. A Pó Delta Park elnyerte az UNESCO Világörökség Parkja címet. 

Velence 

A régió legismertebb városa, Velence, az egyik legnépszerűbb európai úticél, szinte állandóan rengeteg itt a turista. Érdemes ezért főszezonon kívül, késő ősszel vagy kora tavasszal meglátogatni, ilyenkor nyugodtabb arcát mutatja a város. A kötelező látnivalókon túl, mint a Dózsepalota, a Szent Márk tér vagy a Rialto híd, mindenképpen érdemes meglátogatni néhány gyönyörű templomot, beülni egy bellini koktélra egy hangulatos bárba, utazni egy vaporettoval (helyi közlekedési eszköz, a gondola olcsóbb alternatívája) a grand canalon, vagy csak úgy barangolni a város ódon utcáin. Ha időnk engedi, hajózzunk el a környező szigetek valamelyikére is (a legnépszerűbbek az üveggyártásáról híres Murano és a színes házairól ismert Burano). 

Tengerpart és strandok

Venetot keleten az Adria határolja, olyan népszerű üdülővárosokkal, mint Bibione, Jesolo vagy éppen Caorle. Gyönyörű, homokos strandok, remek szállodák, hangulatos boltok, bárok és éttermek várják a szórakozni és pihenni vágyókat, de érdemes felfedezni a kevésbé látogatott tengerparti részeket is. Akik az aktív pihenést részesítik előnyben, azok bérelhetnek kajakot vagy csónakot, esetleg benevezhetnek egy úszóversenyre, illetve lehetőség nyílik egyéb vízi kalandokra is.  

Festői kisvárosok és falvak

A nagyvárosok mellett mindenképpen érdemes felkeresnünk néhány gyönyörű venetoi kisvárost, falut is. Follina egy ezeréves apátsággal vár minket, Soave-ban megnézhetjük a középkori fallal körülvett belvárost, Miraban megcsodálhatjuk a velencei nemesek fényűző villáit és kastélyait, Coneglianoban pedig gyönyörködhetünk a reneszánsz festészet remekeiben. Veneto gazdag építészeti remekekkel kápráztatja el az építészet, művészet szerelmeseit, hiszen itt született és alkotott Andrea Palladio, az egyetemes építészettörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos templomot és villát tervezett Veneto tartományban, melyek ma már az UNESCO világörökség részét képezik. A nagyszerű festők közül Paolo Veronese nevét említenénk meg, aki Tizianóval és Tintorettóval együtt a velencei festészet meghatározó alakja volt a Cinquecento alatt, és hatalmas méretű, vallásos témájú képeiről volt híres.

Gasztronómia és borok

Venetoban nagyon jelentős a bortermelés, a legismertebb fajták a testes valpolicella, az üde és friss soave, és mindenki kedvenc habzóbora, a prosecco. Látogassunk el például a Perlage vagy a San Simone pincészetekbe, ha igazán finom proseccora vágyunk. A venetoi konyha igen gazdag hagyományokkal rendelkezik és elsősorban a helyben fellelhető alapanyagokra, ételekre épít. Halak, bab, vörös cikória, szalámik, sajtok, és persze tészta megszámlálhatatlan változatban. Kóstoljunk meg egy tiramisut vagy egy omlós torta russa-t, hiszen ezek a finomságok is Venetoból származnak. 

Kultúra és programok

Mindenki ismeri a velencei karnevált, de Veneto sokkal többet nyújt a kultúra rajongóinak. Világklasszis múzeumok (például a Peggy Guggenheim gyűjtemény vagy a Leonardo da Vinci kiállítás), időszakos tárlatok, koncertek, operák, fesztiválok és számtalan más program várja a látogatókat. Ha egy igazi különlegességre vágyunk, látogassuk meg Marostica városában a kétévente megrendezett, élő emberekkel játszott sakk fesztivált (2023. szeptember 8-10).

A cikk szerzője a www.olaszelmenyutak.hu szerkesztője.

Tovább az eredeti cikkre: Veneto, Olaszország gyöngyszeme, avagy nem csak Toscana érdemel figyelmet

Vélemény, hozzászólás?