Újabb költséggel számolhatnak a katások

Újabb költséggel számolhatnak a katások olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Gyorsan változtatott a kormány: két nap alatt keresztültolta a parlamenten a…

A teljes cikk itt olvasható:
Újabb költséggel számolhatnak a katások

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Gyorsan változtatott a kormány: két nap alatt keresztültolta a parlamenten a katás adózási jogviszony drasztikus átalakítását, amely a katások háromnegyedét érinti. Nekik most lázas időszak következik az életükben, amelyben nem csak a vállalkozásukat és annak adózását kell átgondolni, hanem olyan kapcsolódó költségtényezőket is, mint a bankköltség.

Át kell gondolniuk az átalányadózásukat és emiatt a vállalkozásuk folytatását is azoknak a katásoknak, akik nem, vagy nem csak lakossági ügyfeleknek szolgáltatnak, kivéve a taxisokat. Becslések szerint a bő 400 ezres kata körből legalább 300 ezren vannak ilyenek, bár szinte nincs az a katás kereskedő vagy szolgáltató, akitől egyáltalán nem vásárolhat – és ezáltal kérhet számlát – cég vagy vállalkozó. Ezért könnyen lehet, hogy jönnek még módosítások a kormány részéről, de jelenleg az látszik, hogy a hatások legalább háromnegyedének nőni fog az adója és az egyéb költségei szeptembertől.

Ennek része a bankköltség is, mely viszont drasztikus mértékben nőhet. Ennek az az oka, hogy a katások nem tartoznak az áfa körbe és ezért magánszemélyek számára kínált bankszolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amelyek árazása jóval kedvezőbb, mint a vállalkozói számlák esetében. Ezen kívül maga az állam is támogatja a lakosságot egyes pénzügyi költségekben, melyet a vállalkozók már nem élvezhetnek.

Növekvő terhek a bankszámlákon

Azok a katás vállalkozók, akik a szabályok változása miatt elhagyják az áfamentes kört – hacsak nem kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást végeznek –, a következő pénzügyi előnyöket vesztik el:

• megszűnik a 20 000 forint alatti utalások pénzügyi tranzakciós illeték-mentessége, vagy 20 000 forint felett az első 20 000 forint illetékmentessége. Ez 60 forinttal megdrágítja minden egyes utalás banki díját.

• megszűnik az ingyenes készpénzfelvétel havi két alkalommal, legfeljebb összesen havi 150 000 forintig. Itt 900 forinttal lesz drágább a bankolás, ha valaki a teljes kedvezményt kihasználta eddig katásként. Emellett a banki díj is megjelenik a vállalkozói számlán, ahol bankonként és konstrukciónként eltérő mértékben, de további több száz forintról van szó.

• azoknak a katásoknak, akik állampapírba fektették a vállalkozói megtakarításaikat és ezt továbbra is szeretnék, ők – főleg az extraprofit adóval kapcsolatos szabályok óta megnövekedett pénzügyi tranzakciós illetékkel – jelentős drágulást élnek meg szeptembertől: minden, az államkincstárnál vezetett, állampapír vásárlási céllal rendelkező számlára történő átutalásnak 0,3 százalékos plusz költsége lesz, ugyanígy a visszavezetésnek a bankszámlára, szintén 0,3 százalékos plusz költsége, vagyis összesen 0,6 százalékos többletteherről beszélünk. Ez 100 000 forintonként számítva példának, 600 forintot vesz el a hozamból.

 

„Végül megnövekedett terhekkel kell számolniuk a katásoknak a bankszámlavezetés költségei terén is” – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és bankszámla szakértője. „A bankok jóval drágábban vezetik az áfakörbe tartozók számára kötelező pénzforgalmi (vállalkozói) bankszámlákat. Egyáltalán nincs köztük olyan például, mely mentességet kínálna a pénzügyi tranzakciós illeték alól, miközben a lakossági számlák között – melyet a katások most használhatnak -, még mindig találunk ilyeneket.”

Egy nagyságrendet lépnek előre a bankköltségek

Ha egy katás vállalkozó a példa kedvéért havi 300 000 forintos bevétel mellett havi néhány, összesen 100 000 forintos utalásos, illetve csoportos beszedéses tranzakciót végez 1 darab közel 100 ezres ATM készpénzfelvétel mellett, erre még mindig találunk havi 300-400 forintos tartományba eső bankköltséget a lakossági számlák körében.

A pénzforgalmi bankszámlák között ugyanezekre a tranzakciókra mintegy tízszer (!) ekkora ajánlat a legkedvezőbb a hazai piacon.

A katás vállalkozóknak – bár az új szabályok 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek – az adózásuk választásáról szóló nyilatkozatokat ráér 2022. szeptember 25-ig benyújtani az adóhivatalhoz. Akik a kata helyett átalányadóra váltanak, 2022. október 31-ig jelenthetik be az adóhivatalnak.

A Újabb költséggel számolhatnak a katások bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Újabb költséggel számolhatnak a katások

Vélemény, hozzászólás?