Mire figyeljünk a futás során?

Mire figyeljünk a futás során? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Szakértővel gyűjtöttük össze a legkárosabb gyakorlatokat és a követendő technikákat Az…

A teljes cikk itt olvasható:
Mire figyeljünk a futás során?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Szakértővel gyűjtöttük össze a legkárosabb gyakorlatokat és a követendő technikákat

Az utóbbi években egyre többen futnak hobbi- és versenyszerűen, ám még a legedzettebb futók is elkövetnek olyan hibákat, amelyekért az egészségükkel fizetnek. A rossz technika komoly sérüléseket vonhat maga után, egy-egy ilyen eset után pedig akár hónapokig is tarthat a felépülés. Debreczeni Dóri atlétika- és erőnléti edző ismerteti a megfelelő futótechnikát és a praktikákat, amikre érdemes odafigyelni.

Tavasszal legtöbbünk fejében megfordul a célkitűzés, majd megszületik az elhatározás, hogy mozogjunk többet a szabadban, így sokan a futást választjuk, hiszen nemtől, kortól függetlenül bárhol és bármikor űzhetjük. Az elhatározás mellett azonban mint minden sportnál, a futásnál is fontos a megfelelő technika és az odafigyelés a sérülések elkerülése és a megfelelő fejlődés érdekében.

A magyar táplálékkiegészítő márka, a Nutriversum a kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítése mellett a tudatos életmód szellemiségében Debreczeni Dóri atlétika- és erőnléti edző segítségével mutatja meg a megfelelő futás technikáját és praktikáit.

Elviekben a futás egyszerűnek tűnik, azonban mik azok a gyakori hibák, amikre érdemes odafigyelni?

Tudatos odafigyeléssel sokat tehetünk a sérülések megelőzéséért és a megfelelő fejlődésért, így összeszedtük mik a leggyakoribb hibák, amelyek előfordulnak:

Ülő életmódból kifolyólag kevésbé van igénybe véve a farizom, illetve a csípő horpasz pedig beszűkül, letapad. A hirtelen mozgás sok sérülés okozója lehet. Általában csípő-, térd-, vagy bokafájdalom ennek a következménye, így érdemes a farizmokat előtte erősíteni és a csípőt és farizmot megfelelően mobilizálni.

Ennek erősítésére mutatott be Debreczeni Dóri gyakorlatokat, amelyeket otthon is elvégezhetünk:

https://www.facebook.com/watch?v=303284672796866 

Megfelelő sportruházat, azon belül is a cipőhasználat: Válasszunk a lábfejünknek és a bokánk dőlésszögének kialakított cipőt. Vannak sima, pronáló és szupináló, vagyis befele és kifele dőlő bokára is cipők, amit fontos felméretni és ennek megfelelően választani a cipőt.

Ugyanúgy nem mindegy, hogy aszfalton vagy terepen fut az illető:

https://www.facebook.com/nutriversum/videos/391767473774418

Túl gyorsan szeretnénk a fejlődést: Nagyon fontos, hogy megfelelően építsük fel a futásunkat. Nem attól leszünk jobbak és gyorsabbak, hogyha nekiiramodunk rögtön a legelején, hanem attól válunk jó futóvá, ha megfelelően, óvatosan kezdjük el sétálással, joggolással és laza kocogással. Érdemes az elején az alapállóképességünket úgy növelni, hogy inkább többször futunk egy héten kevesebbet, mint egyszer-kétszer túl sokat vagy túl gyorsan futnánk.

2023-ban az 53 féle vitaminból álló termékcsalád megújult csomagolásával a világ egyik legnagyobb és legrangosabb dizájnszakmai elismerését jelentő Red Dot díjazott magyar táplálékkiegészítő márka, a Nutriversum marketing vezetője, Fetter Ármin így fogalmazott: 

„A legutóbbi kutatásunkból kiderült, hogy már nem a fogyás a leggyakoribb ok, amiért az emberek táplálékkiegészítőket vásárolnak, hanem az általános egészséges életmód támogatása miatt fogyasztják ezeket a termékeket. Idén is nagy figyelmet szentelünk az egészséges és tudatos életmód népszerűsítésére. Ennek részeként most az Egészség világnapja alkalmából szerettük volna a megfelelő futótechnikára is felhívni a figyelmet, illetve ösztönözni Dórin keresztül futókat a gyakorlatok kipróbálására.

Tovább az eredeti cikkre: Mire figyeljünk a futás során?

Vélemény, hozzászólás?