Eltűnt Amelia Earhart amerikai pilótanő, az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti óceánt. (85 éve)

Eltűnt Amelia Earhart amerikai pilótanő, az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti óceánt. (85 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Körbe akarta repülni a Földet, már az út felén is túl…

A teljes cikk itt olvasható:
Eltűnt Amelia Earhart amerikai pilótanő, az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti óceánt. (85 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Körbe akarta repülni a Földet, már az út felén is túl járt, amikor a Csendes-óceán fölött eltűnt a gépe.  A haditengerészet történetének legkiterjedtebb légi és tengeri keresését indították el, 250 ezer négyzetmérföldnyi területet kutatták át a Csendes-óceánon, a művelet összesen négymillió dollárba került. A hivatalos álláspont szerint Earhart és navigátora Fred Noonan a Csendes-óceánba zuhant, július 19-én tengerbe veszettnek nyilvánították őket. Több expedíció is próbálta megtalálni a repülőgép roncsait a Howland-sziget körüli tengerfenéken, csúcstechnológiás szonárokat és mélytengeri robotokat is bevetettek, de nem jártak sikerrel. Mivel eltűnésük máig tisztázatlan, így számos elmélet született. Az egyik ilyen szerint Earhart az amerikai kormány titkosügynöke volt, és a japánok fogságába esett, mert kémkedni próbált a japánok által megszállt szigeteken. Egy másik elmélet szerint Earhart és Noonan egy lakatlan szigeten, Nikumarorón kötöttek ki, ahol később olyan leleteket találtak, amik emberi jelenlétre utalhattak. 

Tovább az eredeti cikkre: Eltűnt Amelia Earhart amerikai pilótanő, az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti óceánt. (85 éve)

Vélemény, hozzászólás?