Kassa és környéke új attrakciókkal várja az utazókat

Kassa és környéke új attrakciókkal várja az utazókat olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Számtalan látnivalójának köszönhetően turisztikai rekorddöntésre készül idén Szlovákia második legnagyobb városa…

A teljes cikk itt olvasható:
Kassa és környéke új attrakciókkal várja az utazókat

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Számtalan látnivalójának köszönhetően turisztikai rekorddöntésre készül idén Szlovákia második legnagyobb városa Kassa és régiója, ahol 2024 eddigi eredményei alapján minden adott ahhoz, hogy a Covid előtti utolsó békeév, 2019 igazán impozáns számait is túlszárnyalják.

Kassa kapcsán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a város minden tekintetben közel áll a magyarokhoz, egyrészt azért, mert a szlovák határt átlépve szinte már ott is vagyunk, másrészt azért, mert olyan magyar vonatkozású, igazán jó állapotú történelmi emlékhelyekkel büszkélkedhet, mint amilyen a Szent Erzsébet-székesegyház , ahol magyar nyelvű misét is rendszeresen tartanak és amelynek altemplomában II. Rákóczi Ferenc márvány koporsója előtt is tisztelettel emlékezhetünk. Ezt a történelmi korszakot idézi az a Rodostó ház is, amely hű mása annak az épületnek, amelyben II. Rákóczi Ferenc fejedelem törökországi száműzetése alatt élt.

Erről is szó volt a Szlovák Turisztikai Képviselet közelmúltban megtartott bemutatóján, ahol Soňa Jelinková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője mellett Veronika Mohňanská projektmenedzser és Török Attila marketingmenedzser, illetve Ivana Kavulič, a Visit Košice kommunikációs vezetője beszélt Kassa és a régió régi-új látnivalóiról. Kiemelve, hogy miközben honfitársaink körében már eddig is nagy népszerűségnek örvend ez a vidék – amit jól mutat, hogy Kassán és környékén a külföldi beutazók TOP 5-ös listáján vannak a magyarok – az új attrakcióknak köszönhetően nem csak azoknak érdemes újra felfedezniük ezt a desztinációt akik már ismerik, hanem azoknak is, akik eddig még nem jártak ott.

Hozzátéve: miközben Kassa tradicionális értékei igazán vonzóak, ha a térségbe utazunk, érdemes nem csak a jól ismert látnivalókra koncentrálni, mert a város és környéke számos kevéssé ismert, de annál lenyűgözőbb helyszínt és attrakciót kínál. Ilyen például az 1970-ben épült, Imrikfalva (Dedinky) – Geravi libegő, ami a nagy felújítás után májustól jár újra, egy újabb fejezetet nyitva a régióban azzal, hogy az együléses retró libegő igazán pazar látványt nyújt azoknak, akik a régi idők libegőzését szeretnék átélni. Aki pedig tovább akarja fokozni a retró érzést, annak kihagyhatatlan élmény a Nagymihályban (Michalovce) található veteránautó múzeum, ahol a szépséges autórégiségek idézik fel a múltat. A Repülőmúzeum pedig egyedülálló lehetőséget biztosít a repülés szerelmeseinek arra, hogy közelről is szemügyre vegyék a retró repülőgépeket és helikoptereket.

Izgalmas természeti felülnézetet kínál a Kluknón (Kluknava) álló Green Point kilátó, miközben a Bodrog folyónál található sporteszköz-kölcsönző azoknak ígér feledhetetlen élményt, akik a vadvízi száguldást élményét szeretnék átélni.

A kisgyermekes családoknak és iskolai kirándulások résztvevőinek szól a régió különleges programjaként bemutatott Haravara pecsétgyűjtő program, amelynek keretében harminc rejtett pecsétet kell megtalálni a régió területén, ami igazi kalandokkal teli élményekkel szolgál.

Az művészetre fogékony látogatók számára sincs hiány az élményforrásokból, mert miközben a Kelet-szlovákiai Múzeum már több mint másfél évszázada része a város és a régió kulturális életének, az intézmény külön erre a célra épített épületében egy izgalmas páncélterem is található, benne a Kassai Aranykincs néven ismert, 2920 érméből, három aranyéremből és egy reneszánsz láncból álló gyűjteménnyel. A Kelet-szlovákiai Galéria pedig, Szlovákia legrégebbi regionális galériájaként, már több mint 7000 művészeti alkotással várja a látogatókat. A magyar kulturális emlékek sorába illik a Márai Sándor-emlékkiállítás, amely a népszerű író életébe és munkásságába enged betekintést. Kassa emellett számos szépen felújított zsinagógával is büszkélkedhet, melyek ma már különféle funkciót kaptak, például laboratóriumként vagy koncertteremként működnek.

A kellemes sétához számtalan hangulatos hellyel büszkélkedő városban hamarosan a mívesen felújított zenélő szökőkút kápráztatja el a belvárosban járó utazókat, akik igazi különlegességként, a szökőkút mögötti vászonra vetítve, a szomszédos Nemzeti Színház előadásainak részleteit is megtekinthetik. Egy szó, mint száz, van miért felfedezni, vagy újra felkeresni Kassát és a régiót.

-azutazó-

Tovább az eredeti cikkre: Kassa és környéke új attrakciókkal várja az utazókat

Vélemény, hozzászólás?