Senkinek nem éri meg a percekkel korábbi megérkezés reményében az életét kockáztatnia!

Senkinek nem éri meg a percekkel korábbi megérkezés reményében az életét kockáztatnia! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Tragikusan indult 2022 a magyar vasútnál, május végére már riasztóan sok,…

A teljes cikk itt olvasható:
Senkinek nem éri meg a percekkel korábbi megérkezés reményében az életét kockáztatnia!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Tragikusan indult 2022 a magyar vasútnál, május végére már riasztóan sok, 43 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben tizennyolcan vesztették életüket, többen, mint tavaly egész évben. A MÁV közel két hónapja indította el vasútbiztonsági kampányát, hogy felhívja a figyelmet a KRESZ betartásának, a szabálykövető és körültekintő közlekedésnek a fontosságára.

A nyári szünet ideje alatt sokan pihennek a Balatonnál, a vasúttársaság ezért a következő hónapokban a tó körül folytatja balesetmegelőzési kampányát. Az első állomásként Balatonszemesen tartott a rendőrséggel közös sajtótájékoztatót a MÁV.

Balatoni biztonsági kampányAz idei év drámai romlást mutat a vasúti baleseti statisztikákban. Az első öt hónapban már 43 vasúti átjárós baleset történt, ez 17 eseménnyel több, mint 2021 azonos időszakában. Ennél is rémisztőbb adat, hogy ezek a balesetek már 18 áldozatot követeltek, ez 11 emberélettel több, mint tavaly májusig, sőt, az egész tavalyi évben nem vesztették ennyien életüket átjárókban.

Magyarországon a vasúti átjárók védelme, azok biztosítási módja kivétel nélkül minden esetben megfelel az előírt biztonsági szintnek. A MÁV teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem következett be halálos áldozatot követelő baleset, a tragédiák oka minden alkalommal a KRESZ szabályok megszegése volt. A járművezetők a maguk és utasaik életét, testi épségét kockáztatva többször a piros jelzés ellenére hajtottak a vonat elé, többen gyalog vagy kerékpárral keltek át tilosban az átjárón, felelőtlenségükért súlyos árat kellett fizetniük. Az egyéb vasúti balesetek, a gázolások halálos áldozatainak száma is magas, ezek az események javarészt tiltott helyen tartózkodás, vagy a mozgó vonatra fel, illetve arról leugrás miatt történtek.

Sokan nem is gondolják át, hogy a figyelmetlenség és a szabályok be nem tartása veszélyezteti a vasutas dolgozókat és a vonaton tartózkodó utasainkat is. 2010 óta vasúti átjárós balesetben 15 vasutas munkatárs vesztette életét, és többen súlyosan megsérültek. A mozdonyvezetők nyílt levélben kérték a közúti közlekedőket a figyelmes és szabálykövető közlekedésre. Baleset esetén ők szembesülnek először a tragikus következményekkel, a hatóság megérkezéséig nekik kell kezelni az eseményeket. A legtöbben egész életükön át hordozzák az ütközések, gázolások traumájának terhét.

A MÁV áprilisban indította el a vasútbiztonsági kampányát, és ezzel a www.mav.hu/erjhaza oldalt, amelyen elrettentő baleseti helyszíni fotókat, magyarázó- és alap vasútbiztonsági információkat, és a témában készült saját videókat mutatnak meg. A vasúttársaság igyekszik a lehető legtöbbekhez eljuttatni üzenetét: járművel vagy gyalogosan közlekedve is élet-halál kérdése lehet a KRESZ szabályok betartása!

A balesetek megelőzése érdekében minél szélesebb körű össztársadalmi összefogás szükséges. A média egyre hatékonyabb módszerekkel segíti a közös célt, megmozdult a rádiós szakma is, június 1-jétől augusztus végéig országosan több százszor kerülnek majd adásba a Helyi Rádiók Országos Egyesülete és a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete gondozásában elkészült figyelemfelkeltő rádióspotok is.

A MÁV egész évben tartó balesetmegelőzési kampánya a nyári hónapokban a balatoni vasútvonalak mentén folytatódik. A nyaralók a síneken, illegális átjárókon átkelve próbálják mindössze pár perccel lerövidíteni az utat annak ellenére, hogy ezzel sokszor egész családjuk, gyermekeik életét veszélyeztetik. Az elmúlt tíz évben a Balaton környékén lévő útátjárókban összesen 21 baleset történt, a legtöbb, öt tavaly. A rendőrséggel közös vasútbiztonsági rendezvények júniusban a déli parton, Zamárdiban és Balatonfenyvesen lesznek, júliusban és augusztusban pedig az északi parton, a legforgalmasabb útátjáróknál kampányol majd a vasúttársaság.

Biber Anett - MÁV szóvivő

Bognár Judit - motorvonat-vezető

Gál Kristóf - rendőr alezredes

 Fotó: MÁV

Tovább az eredeti cikkre: Senkinek nem éri meg a percekkel korábbi megérkezés reményében az életét kockáztatnia!

Vélemény, hozzászólás?