Megszületett Jurij Vlagyimirovics Andropov, a KGB főnöke, Brezsnyev halála után az SZKP főtitkára. (108 éve)

Megszületett Jurij Vlagyimirovics Andropov, a KGB főnöke, Brezsnyev halála után az SZKP főtitkára. (108 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Az Állambiztonsági Bizottság, a KGB egykori elnöke volt, következetesen folytatta elődje…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Jurij Vlagyimirovics Andropov, a KGB főnöke, Brezsnyev halála után az SZKP főtitkára. (108 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Az Állambiztonsági Bizottság, a KGB egykori elnöke volt, következetesen folytatta elődje bel- és külpolitikáját. 1982. decemberében indított tisztogatási akciója során kicserélték a kormányzati és a gazdasági apparátus több száz funkcionáriusát, KGB-beli bizalmi emberei fontos pozíciókat töltöttek be. Külpolitikai téren látványos leszerelési javaslatokkal állt elő: ha az Amerikai Egyesült Államok lemond a Pershing-2 típusú rakéták és robotrepülőgépek nyugat-európai telepítéséről, akkor a szovjet SS-20-as rakéták számát a francia és a brit atomrakéták számáig csökkenti. 1983. júliusában Helmut Kohl szövetségi kancellárral is leszerelési kérdésekről tárgyalt. Helyébe a 77 éves Konsztantyin Usztyinovics Csernyenkót választották.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Jurij Vlagyimirovics Andropov, a KGB főnöke, Brezsnyev halála után az SZKP főtitkára. (108 éve)

Vélemény, hozzászólás?