Büfékocsik, bringaszállítók, sűrűbb járatok – ígérik, nagyon rákészült a nyárra a MÁV és Volán

Büfékocsik, bringaszállítók, sűrűbb járatok – ígérik, nagyon rákészült a nyárra a MÁV és Volán olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án…

A teljes cikk itt olvasható:
Büfékocsik, bringaszállítók, sűrűbb járatok – ígérik, nagyon rákészült a nyárra a MÁV és Volán

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án lép életbe. A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló menetrend augusztus 28-ig lesz érvényben, melyet az utószezoni menetrend követ, alkalmazkodva a turisztikai szezonok változásához.

A MÁV-START már a vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűrítette a hazánk legnagyobb tavához irányuló vonatforgalmat, valamint modernebb és komfortosabb járműveket indít ezen úticélok felé az előszezonban. Június 18-tól több kiindulópontról több expresszvonat fog közlekedni a Balaton felé, újra elérhetővé válnak a tavaly megkedvelt napijegyek és kedvezményes jegyek, valamint a déli partra étkezőkocsik, az északi partra pedig bisztrókocsik is közlekednek. A vasúttársaság a kerékpáros utasai számára egységes tarifával és jelentősen növelt kerékpárkapacitással készül.

Június 16-tól, a nyári tanszünet kezdetétől az ország számos pontjáról még kedvezőbbé válik a Balaton elérése Volánbusszal. Több új járat indul, egyes járatok gyakrabban és több települést érintve közlekednek, illetve számos városban tovább javulnak az autóbuszok és a vonatok közötti átszállási lehetőségek. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően többek között Eger, Gyöngyös, Bátonyterenye, Pásztó, Kiskunmajsa, Dunaújváros, Pécs, Komló, Lenti, Zalaegerszeg, Szombathely, Körmend, Győr, Pápa, Ajka, Veszprém térségéből is bővül az utazási lehetőségek kínálata.

A déli parton szintet lép a vasúti utazás. A hétvégi napokon a tavalyinál is több emeletes KISS motorvonattal lehet eljutni a Balatonhoz. A Vitorlás névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon fog közlekedni, lehetőséget nyújtva térségben élők számára is a Balatonra való közvetlen eljutásra. A tavaly nyáron bevezetett Panoráma expresszvonat idén Fonyód és Kőbánya-Kispest között már Esti Csók néven fog közlekedni vasárnaponként, míg a Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között fog járni, a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. Mind a Panoráma, mind az Esti Csók emeletes KISS motorvonatként fog közlekedni és a helyjegyváltás kötelező lesz rájuk.

Új dizájn

MTI/Máthé Zoltán

A MÁV-START tervei szerint 2022 nyarán az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatása már nem csak a déli parton, hanem az északi part felé is elérhető lesz. Minden Balaton InterCity vonaton lehet a nyári főszezonban étkezőkocsiban utazni, amelyek közül kettőnek már frissen megújult a külső és belső arculata. Szeptemberig összesen négy felújított, komfortjavított étkezőkocsi áll forgalomba. A megújulás részeként a kocsik megkapják a legújabb külső és belső arculatot, modern vizuális fedélzeti utastájékoztatás épül ki, USB-töltőket szerelnek be, valamint teljesen megújul a konyhatechnika. Utóbbi során praktikusabb tárolófelületeket alakítottak ki, új sörcsapot, karos kávégépet, modernebb fagyasztókat, hűtőket és sütőt építettek be, valamint az elszívóberendezés hatásfoka is javult. Az étkező-bisztrókocsik utastere két részre oszlik: az éttermi részben öt négyfős és öt kétfős asztal található, tehát összesen harminc hellyel rendelkezik. A kocsik másik végében lévő bisztrórészben három box és egy bárpult található bárszékekkel, itt huszonegy fő tud leülni.

Kerékpárszállítás

Az idei főszezoni időszakban a MÁV-START forgalomba állítja az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsit, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. Ennek ellenére a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, különösen a hétvégi csúcsidőben. Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár 30 kerékpár is szállítható.

Az érvénytartamon belül többszöri utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegyet (420 forint) kivezette a vasúttársaság, de új Balatoni kerékpáros egyúti jegyet vezetett be, amelynek ára 400 forint. A jeggyel bármely balatoni állomásra, illetve állomásról lehet utazni. Hagyományos km-alapú jegyek is válthatók továbbra is.

A balatoni vonatok többségén a kerékpárok számát a túlzott telítettség elkerülése érdekében kerékpárhelyjeggyel szabályozzák, melyet a kerékpárjegy mellé kötelező megváltani. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

Idén a Volánbusznál tovább bővültek a  kerékpárral utazók lehetőségei. A nyári időszámítás kezdetétől egyes, Budapest és a Mátra között közlekedő autóbuszjáratokon már igénybe vehető a tavalyi tesztüzemből megismert kerékpárszállítási szolgáltatás. Az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpárszállítókon járatonként 3 bicikli szállítható. Egy útra 990 forintért váltható kerékpárjegy elővételben a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül. A kerékpárjegy a közlekedési társaság budapesti pénztáraiban is megvásárolható menetjeggyel együtt, vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is.

Tovább az eredeti cikkre: Büfékocsik, bringaszállítók, sűrűbb járatok – ígérik, nagyon rákészült a nyárra a MÁV és Volán

Vélemény, hozzászólás?