Japán után már Amerikában is repülő autókat fejleszt a Toyota

Japán után már Amerikában is repülő autókat fejleszt a Toyota olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Hosszú távú együttműködésbe kezdett a Toyota és a kaliforniai Joby Aviation,…

A teljes cikk itt olvasható:
Japán után már Amerikában is repülő autókat fejleszt a Toyota

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Hosszú távú együttműködésbe kezdett a Toyota és a kaliforniai Joby Aviation, a két társaság közösen fejleszt repülő autókat a jövőben.

A repülő autók fejlesztésén dolgozó Joby Aviation startupként kezdte az előző évtized közepén, 2018-ban jelentették be azt a 100 millió dolláros befektetést, amelynek jelentős részét a Toyota adta. Két évvel később pedig a japán autógyártó további 394 millió dollárral szállt be a cég költségvetésébe, ám ekkor már résztulajdonosává is vált a kaliforniai székhelyű vállalatnak.

Ettől kezdve a Toyota költséghatékonysági és minőségbiztosítási elvei alapján működött a Joby Aviation, ám mostantól még szorosabbra fűzi együttműködését a két cég: a Toyota a jövőben hajtásláncfődarabokkal látja majd el a Joby Aviation repülő autóit. A japán autógyártó egyébként már dolgozik hasonló projekten a SkyDrive vállalattal közösen Japánban is, ahol 2020-ban az első sikeres tesztrepülés is gond nélkül lezajlott, majd a forradalmian új közlekedési eszköz másfél évvel később már a sorozatgyártáshoz és a használathoz szükséges biztonsági tanúsítványt is megkapta.

Valamennyi felsorolt projekt az igazán sűrűn lakott területeken jelenthet hatalmas áttörést, ahol a forgalmi dugók lényegében lehetetlenné teszik a hagyományos autózást. A repülő autókkal ez a probléma könnyedén kiküszöbölhető lenne, ám ezeket a gépeket nem úgy kell elképzelni, ahogy az elmúlt évtizedek sci-fi alkotásaiban láthattuk őket. A valódi repülő autók egy helyben fel- és leszállni képes, relatíve kisméretű gépek, amelyek gurulni, a földön helyet változtatni csak korlátozottan vagy egyáltalán nem képesek. Hogy ezeket a járműveket biztonsággal használhassa a társadalom lehető legszélesebb rétege, ahhoz komoly önvezető funkciókra is szükség lesz, természetesen ezen a téren is számíthatnak a Toyota partnercégei az autóipari óriás több évtizedes tapasztalatára.

Tovább az eredeti cikkre: Japán után már Amerikában is repülő autókat fejleszt a Toyota

Vélemény, hozzászólás?