Így lehet olcsóbb az iskolakezdés

Így lehet olcsóbb az iskolakezdés olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Hátizsákok, tolltartók, ceruzák és uzsonnásdobozok akciósan – a hipermarketek és az…

A teljes cikk itt olvasható:
Így lehet olcsóbb az iskolakezdés

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Hátizsákok, tolltartók, ceruzák és uzsonnásdobozok akciósan – a hipermarketek és az írószerboltok már javában készülnek a tanévkezdésre. Közben a papírgyártók arra figyelmeztettek, hogy a tanszerek jóval többe kerülhetnek, mint a korábbi években. Azok a szülők azonban, akik tagjai valamelyik egészségpénztárnak, spórolhatnak az egyre növekvő kiadásokon. A pénzügyekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu mutatja hogyan.

A KSH adatai szerint az infláció már 10% felett volt júniusban, és egyhamar nem számíthatunk csökkenésre, ezért kénytelenek vagyunk tartós áremelkedésre berendezkedni. Ez az iskolakezdést is érinti, ami sok család számára még békeidőben is megterhelő. A bankok gyakran kínálnak kisebb összegű kölcsönöket a tanszerek beszerzésére, de a rászoruló családokat az állam és a helyi önkormányzatok is támogatják.

Ebben az évben ráadásul jelentős áremelkedéssel kell számolnunk a papíráruk esetében. A füzetek és egyéb papíripari termékek akár 40-50%-kal is többe kerülhetnek, mint tavaly, de a nem papírból készült iskolaszereket is nagyjából 30%-kal magasabb áron vásárolhatjuk meg idén.

Így lehet olcsóbb az iskolakezdés egészségpénztárral

Az iskolakezdéshez szükséges termékeket minden családnak be kell szereznie, az iskolák listái pedig hosszúak, füzetek, vonalzók, ceruzák, zsírkréták, festékek, ecsetek, tornafelszerelések sora szerepel rajta. Ráadásul az évkezdéshez új pólókra, cipőkre, nadrágokra is szükség van.

Az egészségpénztári megtakarításból ezeket is fizethetjük. Az egészségpénztárak ugyanis önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak, melyek egyike a beiskolázási vagy tanévkezdési támogatás.

Ennek keretében az egészségpénztári tagok beszerezhetik óvodás és iskolás gyermekeik tanévkezdéséhez szükséges eszközeit, tanszereit és ruháit.

A támogatás a felsőoktatásban részt vevő gyermekekre is kérhető 25 éves korig. Esetükben a tandíjak és térítési díjak, kollégiumi vagy albérleti díj fizethető az egészségpénztáron keresztül.

Az egészségpénztári tagok több tízezer forintot spórolhatnak

Az egészségpénztári pénzüket a legtöbben még mindig szinte kizárólag gyógyszerek vásárlására és magánorvosi kezelésekre költik, és kevesen ismerik a beiskolázási támogatást. Az egészségpénztári tagok tanévkezdéskor gyermekenként évente az év első napján érvényes minimálbér összegének erejéig fizethetik a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári megtakarításukból. A keretösszeg tehát jelenleg 200 000 forint/év/gyermek.

Ráadásul a beiskolázási támogatást nemcsak saját gyermekük után, de közeli hozzátartozóik gyermekei után is igényelhetik az egészségpénztári tagok.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-a, legfeljebb 150 000 forint adóbevalláskor visszaigényelhető. Az adó-visszatérítést tehát minden pénztártag igényelheti, aki személyi jövedelemadót fizet.

„A maximális 200 000 forintos kerethez tartozó befizetés után akár közel 45 000 forint adó-visszatérítést is kaphat a gyermeket nevelő szülő.” – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. „Ennyivel olcsóbb lehet tehát az iskolakezdés, ami nagy segítség, figyelembe véve a kiadások nagyságát. Az iskolakezdésen túlmenően is használjuk ki az egészségpénztár adta lehetőségeket, ne hagyjuk veszni az évente akár 150 000 forintos adó-visszatérítést.”

Hogyan működik a beiskolázási támogatás?

A beiskolázás költségeiről szóló számlákat számolhatjuk el a támogatás keretében. A támogatás iránti igényt az egészségpénztárhoz kell benyújtani 120 napon belül. Ezt a pénztár nyomtatványán lehet megtenni, melyhez az iskolalátogatási igazolást is csatolni kell.

„Nagyon fontos az elszámolásnál a számlák dátuma” – hívja fel a figyelmet Gergely Péter. „Csak a tanév kezdete előtt 15 nappal és a vége után 15 nappal kiállított számlák elszámolhatók, azaz azok, amelyek dátuma augusztus 15. és június 30. közé esik.”

Ki használhatja ki az egészségpénztár nyújtotta lehetőséget?

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint az egészségpénztárak taglétszáma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, 2022 első negyedévében már több, mint 954 000 tagja volt a pénztáraknak.

Közülük azok használhatják ki a beiskolázási támogatást, akiknek van az egészségpénztári számlájukon legalább 180 napos egyenlegük, ez pedig több százezer családot is érinthet. Ők viszont még nincsenek elkésve, augusztus 15-e után kezdhetik a tanév eleji vásárlást.

 

A Így lehet olcsóbb az iskolakezdés bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Így lehet olcsóbb az iskolakezdés

Vélemény, hozzászólás?