A dolgozók is tulajdonosok lettek a Telexben

A dolgozók is tulajdonosok lettek a Telexben olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Tulajdonosok lettek a dolgozók a Telexet kiadó vállalatban, a Van Másik…

A teljes cikk itt olvasható:
A dolgozók is tulajdonosok lettek a Telexben

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Tulajdonosok lettek a dolgozók a Telexet kiadó vállalatban, a Van Másik Zrt.-ben, a munkatársak többségénél már jóváírták a részvényeket is. A magyar sajtóban ekkora méretben, ebben a formában nincs hasonlóra példa, néhol volt rá ígéret, de sose történt semmi.

(fotó: Telex)

A Telex indulásakor tettek ígéretet arra az alapítók, hogy a lapnak a telexesek lesznek a tulajdonosai. Ennek sok oka volt, de a legfontosabb talán az volt, hogy garantálni akarták maguknak és az olvasóinknak: soha többé nem fordulhat elő, hogy a fejük felett, külső érdekek alapján szülessenek olyan döntések, amik a munkájukat, függetlenségüket, életüket befolyásolják – írja a részvényprogram megvalósulása kapcsán Kárpáti Márton, a Van Másik Zrt. Olyan megoldást akartak kialakítani, amely kizárja, hogy oligarchák vagy politikai haszonlesők tulajdonába kerülhessen a lap. Ennek a legjobb garanciája, ha az ott dolgozók a saját magunk urai.

Olyan konstrukciót kellett találni, amiben a cég működése is biztosított, de a szerkesztőségnek is van befolyása, beleszólása a legfontosabb szakmai ügyekbe – fűzte hozzá Kárpáti Márton a Telexen megjelent írásban.

Amikor elkezdték megvalósítani a tulajdonosztást egyből egy jogi akadályba ütköztek: klasszikus dolgozói részvényként csak a cég 15%-át lehetett volna kiosztani, az összes többi opció pedig elég komoly adóteherrel, jogi csűrés-csavarással, bizonytalansággal és adminisztrációval járt volna. Miközben ezen dolgoztak, jött a hír, hogy egy törvénymódosítás eltörli az említett 15%-os korlátozást, így visszakanyarodhattak a startvonalra, mert ez jelentette a legegyszerűbb megoldást. Viszont lényegében újra kellett mindent tervezni, miközben az induláskor meghatározott működési, újságkészítési prioritásokra is ügyelni kellett.

Végül az összes dolgozó jelentős támogatásával (93%) sikerült tavaly nyáron leütni a most befejeződött folyamat alapjait. Ennek eredményeképp az addig egyszemélyes, Kárpáti Márton alapító tulajdonában álló cég zrt.-vé alakult. Több lépésben a részvények 75%-a dolgozói részvény lett, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók között egyenlő arányban elosztva. A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Telex munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. Ez a részvényfajta biztosítja azt, hogy a Telex mindig, azaz ötven-száz év múlva is a telexeseké legyen. Ahhoz tehát, hogy valaki Telex-részvényt szerezzen, a Telexnél kell dolgoznia.

A részvények fennmaradó 25%-a törzs-, illetve elsőbbségi részvényként Dull Szabolcs, Kárpáti András, Pusztay András és Kárpáti Márton között oszlik el, ők a cég vezetői is. Ebből adódóan nagyobb a felelősségük, nagyobb beleszólásuk van a cég működésébe, és a szavazati joguk is nagyobb.

A Telex-részvények nem adhatók el, ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg. A részvényeket azok kaphatták most meg, akik tavaly május 1-jén a cég dolgozói voltak, és azóta is a Telexben dolgoznak. Ez most a cégvezető törzsrészvényeseken kívül 72 részvényest jelent.

A fluktuáció miatt a dolgozói részvénypakkot 4 évente újraosztják, így az is tulajdonossá válhat majd, aki tavaly május 1. után érkezett vagy időközben érkezik a céghez. A részvénytulajdon nyereség és közgyűlési jóváhagyás esetén osztalék felvételére is jogosít, de a támogatásokból befolyó összegekből osztalékot nem fizet a cég.

A A dolgozók is tulajdonosok lettek a Telexben bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: A dolgozók is tulajdonosok lettek a Telexben

Vélemény, hozzászólás?