Cél a felsőoktatás? Nincs semmi veszve! Tudj meg többet a felvételi pontokat kiváltó képzésekről!

Cél a felsőoktatás? Nincs semmi veszve! Tudj meg többet a felvételi pontokat kiváltó képzésekről! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A sikeres főiskolai és egyetemi felvételiben jelentős szerep jut a különféle…

A teljes cikk itt olvasható:
Cél a felsőoktatás? Nincs semmi veszve! Tudj meg többet a felvételi pontokat kiváltó képzésekről!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A sikeres főiskolai és egyetemi felvételiben jelentős szerep jut a különféle jogcímeken beszerezhető többletpontnak. Egyebek mellett emelt szintű érettségivel, államilag elismert nyelvvizsgával, tanulmányi vagy sportversenyen elért kiemelkedő eredménnyel, sőt a szakmajegyzék bizonyos képzéseivel is gyarapíthatod az egyébként 100-ban maximált, több forrásból összegyűjthető plusz pontjaid számát. Ebből a bejegyzésből most kiderül, hogyan is gyarapíthatod pontjaid számát szakmai képzéssel.

Szakképzésből a felsőoktatásba

Noha a szakmai képzések megújítását elsősorban a munkaerőpiachoz való hatékonyabb alkalmazkodás motiválta, a változás azokat is érintheti, akiknek a diploma megszerzése is szerepel a hosszú távú tervei között. Amennyiben te is közéjük tartozol, vagy szülőként aggódsz gyermekedért, akkor érdemes megismerned a szakmai képzések új rendszerét, azon belül is a kizárólag iskolai rendszerben tanulható alapszakmákat, amelyeket a szakmajegyzék foglal magában. Ami a 2022. december 31-én végleg kifutó OKJ-t illeti, idén utoljára még 32 többletpontot jelenthetnek a felvételin az 54-es és 55-ös kezdetű azonosítóval rendelkező képzések, ám ezeket leszámítva 2021-től csak a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél hoz plusz pontokat a felnőttképzés területéről.

Mely képzési területeken jár a fent említett 32 többletpont?

A törvényi előírásnak megfelelően az agrár, a műszaki, az informatikai, a pedagógusképzési, továbbá az állam-, gazdaság-, orvos- és egészség-, természet-, társadalom- és sporttudományi képzések adott alapképzési vagy osztatlan szakjain adhatnak egyes szakmák és szakképesítések többletpontokat, de kizárólag szakirányú továbbtanulás esetén. Hogy mi számít szakirányú továbbtanulásnak, azt tételesen, táblázatba foglalva tartalmazza az aktuális felsőoktatási felvételi tájékoztató.

Lássuk, mit jelent mindez a gyakorlatban!

Tegyük fel, hogy a húszas éveid végén, a harmincas éveid elején jársz, és szeretnél bejutni egy felsőoktatási intézménybe, ám nem rendelkezel emelt szintű érettségi vizsgával, pedig ez a jelentkezés egyik alapkövetelménye. Dönthetsz a szintemelő érettségi mellett, vagy beiratkozhatsz egy alapszakmát adó, iskolai rendszerben elvégezhető képzésre is. Utóbbival két legyet üthetsz egy csapásra, mert egyfelől lesz egy kurrens szakmád, ami csakis a hasznodra válhat, másfelől ez a képzés kiváltja az emelt szintű érettségit, és többletpontokat biztosít a későbbi főiskolai, egyetemi felvételidhez.

Egy piacképes szakmai képzés mindenképp közelebb visz a céljaid eléréséhez. Amennyiben szeretnél többet megtudni itt tudakozódhatsz: pluszpontok@pannonkincstar.hu

Tovább az eredeti cikkre: Cél a felsőoktatás? Nincs semmi veszve! Tudj meg többet a felvételi pontokat kiváltó képzésekről!

Vélemény, hozzászólás?