Megszületett Kühne Ede gépészmérnök, aki mezőgazdasági gépeket fejlesztett és gyártott. (183 éve)

Megszületett Kühne Ede gépészmérnök, aki mezőgazdasági gépeket fejlesztett és gyártott. (183 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Kühne apja egyik alapítója volt Németország második legnagyobb acélgyárának. Kühne Ede…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Kühne Ede gépészmérnök, aki mezőgazdasági gépeket fejlesztett és gyártott. (183 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Kühne apja egyik alapítója volt Németország második legnagyobb acélgyárának. Kühne Ede Hamburgban született, a család elszegényedése után 18 évesen egy berlini gépgyárban lett műszaki rajzoló. Odesszából hamarosan állásajánlatot kapott, de kiutazásának az volt a feltétele, hogy előbb tökéletesítse a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos ismereteit. Így került Magyarországra, és sosem utazott tovább. Mosonban a Pabst és Krauss-féle műhely vezetését bízták rá. Több új gyártmányt fejlesztett ki, és a kis műhely pár évtized alatt tekitélyes gyártelep lett, a mezőgazdasági gépgyártás terén Magyarországon első számú gyára. 1874-ben itt kezdték gyártani a Hungária Drill elnevezésű sorvetőgépet, amelyet még rossz talajviszonyok között is jól lehetett használni. Kühne érdemei elismeréseként többször kapott az uralkodótól kitüntetést.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Kühne Ede gépészmérnök, aki mezőgazdasági gépeket fejlesztett és gyártott. (183 éve)

Vélemény, hozzászólás?