Bécs üzletei nem mondanak le a karácsonyi fényekről

Bécs üzletei nem mondanak le a karácsonyi fényekről olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Az energiaválság ellenére sem szeretne lemondani a Bécsi Bevásárlóutcák Szövetsége a…

A teljes cikk itt olvasható:
Bécs üzletei nem mondanak le a karácsonyi fényekről

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Az energiaválság ellenére sem szeretne lemondani a Bécsi Bevásárlóutcák Szövetsége a karácsonyi díszkivilágításról. A magyar sajtót is bejárta, hogy az osztrák főváros vezetése nemrég az ünnepi világítás korlátozásáról döntött, ami a Gazdasági Kamara szerint önkéntes alapon az üzletek kirakatait is érinthette volna. A bevásárlóutcákat tömörítő szövetség azonban nem volt hajlandó ilyen drasztikus döntést hozni. Ehelyett energiatakarékos LED-égőkkel és időkorlát bevezetésével próbálja megmenteni a karácsonyi hangulatot.

Válságos időkben különösen nagy szükség van pozitív hangulatra, csillogásra és melegségre – hangsúlyozta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke, miután a Bevásárlóutcák Szövetsége a karácsonyi kivilágítás megtartásáról döntött. A spórolás érdekében azonban jóval rövidebb ideig fognak égni a fények: a tavalyi 660 óra helyett csak 364 órán át csillognak majd az ünnepi kirakatok. Már ezzel 45 százalékkal csökkentik majd az energiafelhasználást és a költségeket. A hagyományos égőket pedig energiatakarékos LED-izzókra cserélik majd.

A kereskedők szövetsége egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül döntött arról, hogy a nehézségek ellenére sem hajlandó lemondani a karácsonyi hangulatról. Az üzletek képviselői arra jutottak, hogy a sötétbe borult üzletek nemcsak szomorú látványt nyújtanának, de a gazdaságot is károsítanák. Abban bíznak, hogy a karácsonyi fényáradat a helyi üzletekbe fogja vonzani a közönséget, amivel a fenntartható gazdaságot támogatják: megmarad a helyi üzletek forgalma és a munkahelyek fennmaradását is biztosítják.

Walter Ruck különösen hálás a döntés miatt, mivel tisztában van vele, hogy az égőcsere, a világítás kihelyezése és későbbi tárolása sem olcsó mulatság a kereskedők számára. Ezért biztosította a szövetséghez tartozó cégeket Bécs Város és a Gazdasági Kamara támogatásáról. Az osztrák főváros vezetése még augusztusban jelentette be, hogy a rezsicsökkentés érdekében csak sötétedéskor fogják bekapcsolni a karácsonyi vásár fényeit, a Ringen pedig teljesen lemondanak a díszkivilágításról.

Tovább az eredeti cikkre: Bécs üzletei nem mondanak le a karácsonyi fényekről

Vélemény, hozzászólás?