Mi az IMEI szám, és miért olyan fontos?

Mi az IMEI szám, és miért olyan fontos? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Ahogy mindenkinek megvan az egyéni személyi azonosító száma és minden autónak…

A teljes cikk itt olvasható:
Mi az IMEI szám, és miért olyan fontos?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Ahogy mindenkinek megvan az egyéni személyi azonosító száma és minden autónak a rendszáma, úgy minden SIM-kártyás mobileszköz is pontosan azonosítható egy úgynevezett IMEI-számmal. 

Az IMEI – más néven International Mobile Equipment Identity – egy 15 jegyű szám, amely minden mobiltelefonon megtalálható, vagy lekérdezhető.

Mit jelent a számok kombinációja?

Egy GSM-, LTE- vagy UMTS-eszköz IMEI-száma összesen 15 számjegyből áll. Az első nyolc szám az úgynevezett Type Allocation Code, vagy röviden TAC, amely segítségével meghatározható a mobiltelefon típusa. (A gyártó minden mobiltelefon modelljét saját egyedi TAC azonosítóval látja el). 

A következő hat számjegy a mobiltelefon tényleges sorozatszáma. Végül van egy CD (Check Digit) nevű ellenőrző számjegy a számsor végén, amely GSM-eszközöknél 0.

Lopás vagy panasz: Ezekben az esetekben lehet szükség az IMEI-számra

Nagyon kevés felhasználó tud megjegyezni egy 15 jegyű számsorozatot. Ezért is érdemes feljegyezni és biztonságos helyen tárolni.

Ha mobiltelefonját ellopják vagy elveszik, az említett számkombinációra nem csak a rendőrségen történő bejelentéshez van szüksége. 

Ezt a számot a hálózat üzemeltetője is használhatja a készülék teljes blokkolására. Emiatt soha ne adja át mobiltelefonja IMEI-jét harmadik félnek.

Ha telefonunk elveszett a rendőrség össze tudja hasonlítani az IMEI-t az azonos típusú lefoglalt mobiltelefonok számával, és kis szerencsével azonosítani tudja az Ön készülékét. 

Az is lehetséges, hogy az ellopott okostelefont az IMEI-n keresztül megtalálják. A lokalizálást azonban nem a rendőrség, hanem a bejelentés megtétele után a hálózat üzemeltetője kezdeményezi. 

Ahhoz, hogy egy okostelefont meg lehessen találni, be kell kapcsolni, és a szolgáltató hálózatában kell lennie. Ha a tolvaj már eltávolította a SIM-kártyát, vagy a szolgáltató hálózatán kívül tartózkodik a készülékkel, akkor azt már sajnos nem lehet megtalálni. 

Ilyen esetekben érdemes lehet az ellopott mobiltelefont teljesen letiltani a mobilszolgáltatónál. A zár megakadályozza a kommunikációt a mobiltelefon és a hálózat üzemeltetője között.

De vannak más helyzetek is, amikor lekérdezik az IMEI-t. Az okostelefon gyártójának vagy mobiltelefon-szolgáltatójának szüksége van erre a speciális azonosítóra, például panasz esetén vagy hibaelemzéshez támogatási kérés esetén.

Mobiltelefon zárolása IMEI-n keresztül – nem mindig lehetséges

A SIM-kártya zárolással ellentétben, amely elsősorban a magas mobiltelefon-számlák elkerülését szolgálja, a készülékzár a 15 számjegyű számsort használja, hogy megakadályozza a kommunikációt a mobiltelefon és a hálózat üzemeltetője között. 

Ha ez a zár aktiválásra kerül, akkor már nem férhet hozzá mobiltelefonjához és a rajta tárolt adatokhoz, és nem használható másik SIM-kártyával sem. Ezért alaposan gondolja át mobiltelefonja blokkolását. A lezárás után az eszközt nem lehet újra feloldani és használni.

Tovább az eredeti cikkre: Mi az IMEI szám, és miért olyan fontos?

Vélemény, hozzászólás?