Megszületett Házmán Ferenc politikus, Buda és Pest egyesítésének javaslója, az első, aki magyarul szólalt fel. (212 éve)

Megszületett Házmán Ferenc politikus, Buda és Pest egyesítésének javaslója, az első, aki magyarul szólalt fel. (212 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Eredeti nevén: Haszman (Hassmann) Ferenc. Az első városi tanácsnok, aki a…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Házmán Ferenc politikus, Buda és Pest egyesítésének javaslója, az első, aki magyarul szólalt fel. (212 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Eredeti nevén: Haszman (Hassmann) Ferenc. Az első városi tanácsnok, aki a budai tanácsteremben magyarul szólalt fel (1844); Buda és Pest egyesítésének egyik első kezdeményezője, az első felelős magyar minisztérium belügyi államtitkára. A szabadságharc leverése után a Szent Korona elrejtőinek egyike. Az emigrációból – amely alatt távollétében halálra ítélték – a kiegyezés után tért haza. Buda város, 1873-as városegyesítés előtti, utolsó polgármestere. Budapest II. kerületében utca őrzi a nevét.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Házmán Ferenc politikus, Buda és Pest egyesítésének javaslója, az első, aki magyarul szólalt fel. (212 éve)

Vélemény, hozzászólás?