Kastélyok és emlékhelyek: suttogó falak, fekete-fehér falképek

Kastélyok és emlékhelyek: suttogó falak, fekete-fehér falképek olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak…

A teljes cikk itt olvasható:
Kastélyok és emlékhelyek: suttogó falak, fekete-fehér falképek

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak és kastélyok felfedezésére indul. Az elképesztő épületek és csodaszép kastélykertek bebarangolása közben feltárulnak a hajdani lakók különös történetei is, amelyek díszletei a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. értékmentő munkájának eredményeként országszerte egyre több helyen eredeti szépségükben tárulnak az utazó elé. Kastélyokat, várakat és múltba vezető úti célokat bemutató sorozatunk negyedik része. (Az első rész itt, a második rész itt, a harmadik rész pedig itt olvasható.)

Bencés apátsági romok, Vértesszentkereszt – Suttogó falak az erdő mélyén

A majki kamalduli remeteség közelében egy másik csodát is rejt az erdő. A hatalmas fák közül mint egy látomás tűnik fel a vértesszentkereszti bencés apátsági templomrom. Habár az erdőben megbújó szakrális területen csak néhány, 8-10 méter magas középkori falmaradvány, széles falpillér és a kapuboltozat-töredék maradt eredeti helyén, mégis ez az ország egyik legszebb, legbékésebb hangulatú műemlékmaradványa. A szent kereszt tiszteletére emelt apátság romterülete újra megnyitott, és tárlatvezetéssel látogatható. A kirándulók Pusztavám felől a zöld, Oroszlány felől a piros túrajelzésen elindulva találják meg a műemléket, aminek meglátogatása igazi lelki feltöltődést ígér.

Ráday-kastély, Pécel – A tudományos-kulturális élet korabeli központja

Tudósok, írók találkozóhelye volt az egykoron Ráday Pál, a szenvedélyes irodalmár és műgyűjtő birtokában lévő barokk kastély. A műemlék építészeti megoldásaiban a gödöllői Grassalkovich-kastély stílusjegyei köszönnek vissza. A meseszép márványistálló és a főépület dísztermében látható egyedülálló fekete-fehér falképek a hazai kastélyépítészet páratlan látványosságainak számítanak. A freskókhoz maga a tulajdonos, Ráday Gedeon írt verssorokat, amiket a látogató ma is megcsodálhat.

Szöveg: Woth Zsófia

Fotók: NÖF

Tovább az eredeti cikkre: Kastélyok és emlékhelyek: suttogó falak, fekete-fehér falképek

Vélemény, hozzászólás?