Doom-klónt is írtak a lelkes kóderek a nyolcvanas évekbeli magyar házi számítógépre

Doom-klónt is írtak a lelkes kóderek a nyolcvanas évekbeli magyar házi számítógépre olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel…

A teljes cikk itt olvasható:
Doom-klónt is írtak a lelkes kóderek a nyolcvanas évekbeli magyar házi számítógépre

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

Budapest, 2024. április 16. Egy sor érdekes pályamű, egyebek között játékok és demók készültek a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság HCC Retró Mikroszámítógépes Szakosztályának pályázatán, amelynek célja a teljesen magyar fejlesztésű, legendás Homelab-3-as mikroszámítógép felélesztése volt. A díjazott pályaművek alkotóit a Neumann Társaság Báthori utcai pincehelyiségében több évtized szünet után újra megrendezett HCC klubeseményén, a Homelab Húsvéton köszöntötték.

Az emulátorban mai PC-ken is használható alkotások érdekességét az adja, hogy a magyar hobbigép 1983-as bemutatásakor még nem lehetett hasonló színvonalú, optimalizáltságú alkotásokkal találkozni rá, a legtöbb érdeklődő még ekkor kezdett ismerkedni magával a programozással.

Doom-klón és Wizard of Wor a legjobb pályaművek között

Játékprogram kategóriában Varga Zoltán nyert az elsősorban Commodore-64 számítógépen, de más platformokon is kultikus Wizard of Wor Homelab-3-as átiratával. Varga Zoltán nyereménye az NJSZT Idézhető Neumann János című díszalbuma és a játékpályázatot gondozó Papp Péter szakosztálytitkár felajánlásaként egy Tapuino háttértároló volt.

Egy sor egyéb érdekes játék is készült a pályázatra: a Tetris, a Lunar Lander, a Space Invaders és a legenda szerint minden létező számítógépre elérhető Doom egy homelabes mását is elkészítették a pályázaton induló lelkes kóderek.

Demó kategóriában a HCC szakosztály múlt évi Homelab-2 játékpályázatának nyertese, Nickmann László aratott, aki a klubdélutánon egy izgalmas előadást is tartott a 8 bites mikrogépeken való játékfejlesztés kulisszatitkairól. Nickmann László nyerte az ipon.hu által felajánlott ajándékkupont és a Neumann Társaság könyvjutalmát. A programozó szerződést írt alá a PleasureBytes retrojáték-kiadó csapatával, így megnyílt az út egy új Homelab-szoftver megjelenése előtt is.

Otthon kellett összerakni a magyar hobbigépet

A Homelab számítógépet egy lelkes tizenéves amatőr testvérpár, Lukács József és Lukács Endre tervezte a nyolcvanas évek elején: céljuk az volt, hogy olyan számítógépet hoznak létre, amely az átlagember számára is könnyen hozzáférhető. Az 1983-ban elkészült Homelab-3-as típus alapvetően kitként (alkatrészkészletként) volt ismert, ezért olyan dokumentumokat és pár alapeszközt adtak ki hozzá, amelyek birtokában a számítógépek iránt érdeklődő vásárlók házilag is összeszerelhették. Az újdonsült géptulajdonosok a megjelenéskor saját maguk írták meg a számukra szükséges programokat, ezek többségét nyilvánossá tették a Simonyi Endre által alapított és vezetett számítógép-építő klub (HCC) tagjai között. 

“A Homelab-3 nem rendelkezett olyan finom, teljes grafikával, mint elődje, a Homelab-2, így nagyon meglepett, hogy milyen látványvilágot értek el a pályázaton indulók. Ehhez kell az egyéni és közösségi tudás és a modern fejlesztői szemlélet ötvözése az informatikatörténeti rajongással. A továbbiakban is támogatjuk a retró mikroszámítógépes kreatív tevékenységeket, a retró mikrogépek a szegedi állandó kiállításunkon, az ITK-ban is nagyon népszerűek és jelenleg a School-Computer időszaki kiállításunkon is láthatóak. A túrkevei helyszínen épp most rendeztünk Wizard of Wor bajnokságot Commodore-64 platformon – nem kis meglepetés, hogy a magyar Homelab-3 gépen is megtehetjük most már ugyanezt!” – kommentálta az idei díj átadását Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetője.

Tovább az eredeti cikkre: Doom-klónt is írtak a lelkes kóderek a nyolcvanas évekbeli magyar házi számítógépre

Vélemény, hozzászólás?