Meghalt Vittorio De Sica, Oscar-díjas olasz neorealista filmrendező, színész (Búcsú a fegyverektől). (48 éve)

Meghalt Vittorio De Sica, Oscar-díjas olasz neorealista filmrendező, színész (Búcsú a fegyverektől). (48 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Színészként is sokra vitte volna, humora és drámai ereje a legváltozatosabb…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Vittorio De Sica, Oscar-díjas olasz neorealista filmrendező, színész (Búcsú a fegyverektől). (48 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Színészként is sokra vitte volna, humora és drámai ereje a legváltozatosabb figurák megformálására tette alkalmassá. Carlo Lizzani miszerint: „a producerek térden állva kérlelték, hogy egy filmben tíznapos, öt, három, egynapos, vagy legalább háromórás szerepet vállaljon, csakhogy neve a főcímre kerülhessen”. A negyvenes évek elején rendezni kezdett, a neorealizmus egyik legjobb mestere lett. Ismertebb filmjei a Csoda Milánóban, a Kenyér, szerelem, féltékenység, az Egy asszony meg a lánya. A sorompók lezárulnak című filmért Oscar-díjat kapott. A Biciklitolvajok című filmjét, a híres 1958-as brüsszeli szavazáson „minden idők legjobb hangosfilmjé”-nek választottak pedig gyártót sem talált hozzá, így végül saját pénzéből elkészítette. 

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Vittorio De Sica, Oscar-díjas olasz neorealista filmrendező, színész (Búcsú a fegyverektől). (48 éve)

Vélemény, hozzászólás?