Meghalt Jean-Jacques Rousseau svájci francia filozófus, író és zeneszerző ("Vissza a természethez!"). (244 éve)

Meghalt Jean-Jacques Rousseau svájci francia filozófus, író és zeneszerző ("Vissza a természethez!"). (244 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Politikai eszméi hatást gyakoroltak a nagy francia forradalomra. 1749-ben pályaművet adott…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Jean-Jacques Rousseau svájci francia filozófus, író és zeneszerző ("Vissza a természethez!"). (244 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Politikai eszméi hatást gyakoroltak a nagy francia forradalomra. 1749-ben pályaművet adott be adijoni Akadémia egyik pályázati felhívása, ahol válaszolni kellett a kérdésre: „A tudományok és művészetek fejlődése rombolta avagy fejlesztette az erkölcsöket?” Az elvárt válasz az lett volna, hogy a tudományok és művészetek fejlődése finomította. Rousseau azonban az igazságot egy csomó féligazsággal keverve fejtette ki véleményét: A becsület a tudatlanság gyermeke, a tudomány és az erény tehát összeférhetetlenek. „Megjöttek a bölcsek, elmennek a jók” – idézte Senecát, szerinte a tudomány és a művészet egyenesen az emberiség bűneiből fakad. A csillagászat a babonából, az ékesszólás a hiúságból, a geometria a kapzsiságból, a fizika a kíváncsiságból, az etika a gőgből. Meglepõdött, amikor értekezésével óriási sikert aratva elnyerte a dijoni akadémia pályadíját. A „vissza a természethez” – jelszót ettől kezdve társítják Rousseau nevéhez, bár szó szerint ez nem is szerepelt a pályaműben.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Jean-Jacques Rousseau svájci francia filozófus, író és zeneszerző ("Vissza a természethez!"). (244 éve)

Vélemény, hozzászólás?