Meghalt Benny Goodman amerikai klarinétművész, zenekarvezető, aki Bartóktól is rendelt zenét, a "swing királya". (36 éve)

Meghalt Benny Goodman amerikai klarinétművész, zenekarvezető, aki Bartóktól is rendelt zenét, a "swing királya". (36 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

10 éves korától klarinétozott, 1929-től önálló zenészként dolgozott, többek között Gershwin-felvételeken,…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Benny Goodman amerikai klarinétművész, zenekarvezető, aki Bartóktól is rendelt zenét, a "swing királya". (36 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: 10 éves korától klarinétozott, 1929-től önálló zenészként dolgozott, többek között Gershwin-felvételeken, majd létrehozta saját big bandjét, később pedig a Benny Goodman Trio-t, ezzel kezdődött meg a dzsessz-zene szving-korszaka. 1936-ban triója kvartetté bővült Lionel Hampton, a második színesbőrű zenész belépésével. Ezzel, az akkor forradalminak (és sokakat megbotránkoztató, heves sajtóvitákat kavaró) összeállítással Benny Goodman nagyon sokat tett az amerikai feketék egyenjogosításáért.Filmeket is forgatott: The Big Broadcast of 1937, Hollywood Hotel. 1938-ban a Carnegie Hallban játszott, és Duke Ellington vendégművészeként is szerepelt.Mint klasszikus muzsikus is hírnevet szerzett: előadta például Mozart Klarinétkvintettjét. 1938-ban a Budapesti Vonósnégyessel is együtt dolgozott. Ő rendelte meg Bartóktól a Kontrasztokat, és 1939 januárjában bemutatta a Carnegie Hallban. Dolgozott Coplanddel, Hindemith-tel, Bernsteinnel, Poulenc-kel, Stravinskyval, és másokkal is.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Benny Goodman amerikai klarinétművész, zenekarvezető, aki Bartóktól is rendelt zenét, a "swing királya". (36 éve)

Vélemény, hozzászólás?