“Ebből a fesztiválból még lesz valami”

“Ebből a fesztiválból még lesz valami” olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Mondta Flour Tomi Diaznak mielőtt fellépett a városligeti színpad lépcsőjére. Nagyon…

A teljes cikk itt olvasható:
“Ebből a fesztiválból még lesz valami”

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Mondta Flour Tomi Diaznak mielőtt fellépett a városligeti színpad lépcsőjére. Nagyon nehéz két évvel a hátunk mögött idén visszatért a Rippl-Rónai Fesztivál, és nyugodtan kijelenthetjük, ebben a formájában fesztivál történelmet írt. 

A Rippl-Rónai Fesztivál hét helyszínnel, közel 70 programelemmel, köztük könnyű- és komolyzenei koncertekkel, gyermekelőadásokkal és több kiállítással is várta az érdeklődőket május 26. és 29. között Kaposvárott. A megmozgatott emberek száma a fesztivál ideje alatt közel 15.000 fő volt, ami minden várakozást felülmúlt. 

Az eddig megszokottaknál sokkal gazdagabb kínálattal készültek a szervezők a Rippl-Rónai József szellemi-képzőművészeti-kulturális öröksége előtt tisztelgő összművészeti fesztivál programjának összeállításakor. 

A korábbi évekhez képest a legnagyon újítás a Városligetben kialakított fesztiválhelyszín volt, ahová három napon keresztül olyan előadók érkeztek, mint a Wellhello, Lotfi Begi, Metzker Viktória, Pixa, vagy éppen Dzsúdló, ByeAlex és a Slepp, illetve Tóth Andi. Annak ellenére, hogy az itt helyet kapó programokra belépőjegyet kellett váltani, mégis lényegesen több résztvevőről számolhatnak be a szervezők, mint az ingyenes rendezvények esetében. A három nap alatt összesen 7000-en fordultak meg a Városligetben, hogy a legnevesebb könnyűzenei előadókkal bulizhassanak. 

Idén a szervezők megtartották a Kossuth tér ingyenességét, a színpad headlinerei között ott volt a Beatrice és a Honeybeast, mindkét zenekar közel 3000 embert vonzott a térre.

A Vaszary okospark ingyenes családi- és gyermekműsoroknak adott otthont, a Fő utcán és a Kossuth téren most is kirakodóvásár és koncertek várták az érdeklődőket. Új helyszínként mutatkozott be a Nagyboldogasszony-székesegyház, ahol Szamosi Szabolcs orgonaművész adott koncertet teltházas közönség előtt, világszínvonalú játékával teljesen elkápráztatva a nézőket.

A Fő utca néhány napra kiállítótérré vált, itt kapott ugyanis helyet A velünk élő Petőfi című tárlat, amely harminchárom kortárs képző- és iparművész Petőfi alakját és szellemiségét megidéző művét vonultatta fel. A Bábszintér három napon át várta a legkisebbeket, a programok között az interaktív játékok mellett – volt Felhővadászat, Csúzlizda, Körhinta de még Babaszuszogó is – több cirkusz-, báb-, és utcaszínházi előadás és koncert szórakoztatta a legkisebbeket. 

Izgalmas civil programoknak adott otthon az Agóra is: itt láthatták az érdeklődők az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola évzáró műsorát, a Mikrokozmosz református Alapfokú Művészeti Iskola kétrészes gálaműsorát, de slam poetryre és táncházra is sor került.

A Szivárvány Kultúrpalotában lépett fel Balázs-Piri Soma a Filharmónia Magyarország szervezésében, a Vaszary képtárban pedig páratlan összefogásban, rekordidő alatt valósult meg az Ember az embertelenben című kiállítás, amely Mednyánszky László közel 90 alkotását vonultatja fel. A festőóriás életművét bemutató kaposvári tárlatra többek között a Szépművészeti Múzeumból, a Nemzeti Múzeumból és az Egri Főegyházmegyétől is érkeztek képek. Az igazi ritkaságokból építkező kiállítás egészen június végéig várja az érdeklődőket. 

Dr. Fülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, egyben a Rippl-Rónai Fesztivál fesztiváligazgatója hangsúlyozta, hogy jó döntésnek érzi, hogy a szervezés kezdetekor visszatértek a fesztivál alapgondolataihoz, így a megfelelő hívószavakkal voltak képesek kimozdítani a térség szórakozni vágyó fiataljait, várakozáson felüli látogatottsági számokat elérve. „Kaposvár, a Zselic és Somogy megye nyitott a minőségi fesztiválprogramokra, még akkor is, ha belépőjegyet kell rájuk váltani, hiszen jól látható, hogy a részvételi díjas programokon lényegesen többen vettek részt, mint az ingyeneseken” – fogalmaz. „A következő években azon fogunk dolgozni, hogy újabb és újabb nívós tartalmakkal színesíthessük a kínálatot, hogy a Rippl-Rónai Fesztivál az évtized végére a régió meghatározó kulturális rendezvénye legyen.

Tovább az eredeti cikkre: “Ebből a fesztiválból még lesz valami”

Vélemény, hozzászólás?