Ne hagyd, hogy a fogyatékosságod határozzon meg, építs az erősségeidre!

Ne hagyd, hogy a fogyatékosságod határozzon meg, építs az erősségeidre! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Készségfejlesztő tréningek fogyatékossággal élő embereknek a Jamba Karrier Akadémián Az idén…

A teljes cikk itt olvasható:
Ne hagyd, hogy a fogyatékosságod határozzon meg, építs az erősségeidre!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Készségfejlesztő tréningek fogyatékossággal élő embereknek a Jamba Karrier Akadémián

Az idén ősszel elstartolt Karrier Akadémia szakmai képzéseket és készségfejlesztő tréningeket kínál. Az egyénre szabott programok célja, hogy a fiatalok felismerjék, semmivel sem ér kevesebbet a munkájuk, mint ép társaiké. A Karrier Akadémia szervezője a Jamba Hungary Közhasznú Alapítvány, ahol a fogyatékossággal élők versenyképességének növeléséért és a munkaerőpiaci inklúzióért dolgoznak.

A Jamba egy társadalmi vállalkozás, ami ingyenesen nyújt fejlődési lehetőséget, közösséget és egyénre szabott karrierfejlesztést fogyatékossággal élő emberek számára, akik motiváltak arra, hogy fejlődjenek. A cél a munkaerőpiaci versenyképesség növelése, mivel óriási a szakadék aközött, amit a piac elvár, és amit a diszkriminációt megélő, gyakran szegregált oktatásból érkező fogyatékossággal élő emberek várnak.

„A fogyatékossággal élő emberek, mikor kikerülnek az oktatási rendszerből, bekerülnek egy légüres térbe, ahol nincs olyan támogató rendszer körülöttük, ami segít nekik összekapcsolódni a nyílt munkaerőpiaccal és munkát találni” – mondja Pásztor Sára, a Jamba alapító-ügyvezetője. 

Ezért jött létre a Jamba Karrier Akadémia, egy átfogó oktatási program, amely különböző fejlődési lehetőségeket kínál fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek számára, figyelembe véve egyéni igényeiket és szükségleteiket. Kulcsfontosságú képességeket és kompetenciákat fejlesztenek. Olyan készségeket, amiket a résztvevők egyrészt az oktatási rendszerben nem tudtak elsajátítani, másrészt az akadálymentesség hiánya miatt nem tudnak úgy és olyan társas és szakmai tapasztalatokat szerezni, mint a nem fogyatékossággal élő kortársaik. 

„A tréningek célja, hogy felkészítsük ezeket a leendő munkavállalókat arra, hogy hogyan tudnak kitűnni, mi az, amire fókuszáljanak, és mik az erősségeik” – mondja Molnár Zóra, a Karrier Akadémia vezetője. „Szeretnénk nekik megtanítani, hogy az adott fogyatékosság csupán egy jellegzetesség a személyiségükben, az identitásuk része, de nem határozza meg az egész embert. A jelentkező az erősségeit kell, hogy hangsúlyozza, nem a fogyatékosságát. Ezt pedig tanulni kell” – teszi hozzá.

A programok interaktívak, kis csoportokban vagy egyénileg zajlanak biztonságos környezetben. A Karrier Akadémia tréneri csapata inkluzív: a workshopokon a tréneri párosokból a legtöbb esetben az egyik tag fogyatékossággal élő szakember. A jelentkezők egyre több szakmai workshop közül választhatnak – például szoftvertesztelés, projektmenedzsment, virtuális asszisztencia -, a készségfejlesztő workshopokon megszerezhető tudás pedig, kiegészítve a szakmai tudást, nagyon fontos a sikeres elhelyezkedéshez és a munkahelyi beilleszkedéshez. Olyan témákra fókuszálnak ezek az alkalmak, mint a speciális igények kommunikációja, a mások előtti beszéd, ütős önéletrajz készítése, vagy a konfliktuskezelés. Emellett a Karrier Akadémia a szakmai workshopok résztvevői számára ingyenes mentorálási lehetőséget is kínál, ahol a jelentkezők tapasztalt önkéntes mentorok támogatásával kereshetik meg a számukra legmegfelelőbb álláslehetőségeket.

„Fontos, hogy az ember fejlessze önmagát, főleg, ha nem úgy működik, mint a többségi társadalom tagjai. A Jamba workshopok abban tudnak segíteni, hogy közelebb kerüljünk az átlagemberekhez. Megtanuljuk, hogy hogyan segítsünk nekik megtalálni a hozzánk vezető utat” – nyilatkozta az egyik résztvevő.

Ezzel párhuzamosan céges partnereinél a Jamba a megváltozott munkaképességű kollégák munkahelyi inklúzióját segíti. A nyitott szemléletű cégnél az ép és a fogyatékossággal élő emberek közötti kapcsolatok partneriek, egymást építőek. Hiszen a megváltozott munkaképességű kollégák nem csak a saját munkájukon keresztül hatnak a csapatuk termelékenységére, de hatnak a csapat dinamikájára is, és a tagok befogadóbbá válnak. „Ha van szándék, nyitottság, türelem és akadálymentes munkakörnyezet, akkor a megváltozott munkaképességű kollégák is ugyanolyan jól tudnak teljesíteni, mint mindenki más, és a csapat teljes értékű tagjaként tudnak hozzájárulni a vállalati sikerekhez” – mondja Pásztor Sára, a Jamba alapító-ügyvezetője.

A Jamba jelenleg több, mint 300 emberrel van aktív kapcsolatban, és 220-an vettek részt eddig a Karrier Akadémia különböző szolgáltatásaiban. 

További információ:

https://www.jambajobs.org/karrierakademia/

Következő tréningek:

Hogyan beszélj bátran és magabiztosan mások előtt?
Workshop a nyilvános kommunikáció erősítésére 

  1. október 14. 13:00-17:00

Interaktív formában, biztonságos környezetben tanulhatsz arról, hogy hogyan beszélj mások előtt hatékonyan, és mi az, amit érdemes elkerülni, úgy a mindennapi helyzetekben, mint egy állásinterjún vagy akár a munkahelyi megbeszéléseken. 

Turbózd fel az önéletrajzod!
Állásinterjúra felkészítő workshop

2023. november 25. 13:00-17:00

Mitől lesz meggyőző egy önéletrajz? Milyen kérdésekre lehet számítani az állásinterjún? Hogyan tehetsz jó benyomást a leendő munkaadódra, és mit érdemes inkább kerülni az első találkozás során?

Tovább az eredeti cikkre: Ne hagyd, hogy a fogyatékosságod határozzon meg, építs az erősségeidre!

Vélemény, hozzászólás?