Sibelius, Nielsen és Grieg egy egész napon át: vasárnap újra zenei maraton a Müpában

Sibelius, Nielsen és Grieg egy egész napon át: vasárnap újra zenei maraton a Müpában olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Vasárnap az északi romantika jegyében telik majd, ezúttal a titokzatos Észak…

A teljes cikk itt olvasható:
Sibelius, Nielsen és Grieg egy egész napon át: vasárnap újra zenei maraton a Müpában

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Vasárnap az északi romantika jegyében telik majd, ezúttal a titokzatos Észak meghatározó komponistáinak életművéből kaphat ízelítőt a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar zenei maratonjának közönsége. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban és az Üvegteremben tartott zenekari koncertek és kamarazenei produkciók mellett ingyenes koncertfilmvetítések is várják az érdeklődőket.

Összetéveszthetetlen hangulat, a gyakorló maratonistáknak egész napos program, míg másoknak élvezetes kóstoló egy-egy megkerülhetetlen életműből. A klasszikus zene kedvelőinek egyik kedvenc budapesti eseménye, a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő zenei maraton idén rendhagyó módon nem egy vagy kettő, hanem mindjárt három jelentős zeneszerző kiemelkedő alkotásait vonultatja fel. A legnagyobbrészt a norvég Edvard Grieg, a dán Carl Nielsen és a finn Jean Sibelius műveiből összeállított koncerteken jól ismert darabok mellett ritkán hallható ínyencségekre csodálkozhatnak rá a nézők. 

A fellépők között ez alkalommal is hazánk legkiválóbb szimfonikus zenekarait, szólistáit és kamaraformációit köszönthetjük. Színpadra lép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Danubia Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Kórus. Délelőtt családi hangverseny várja a legifjabbakat, Ránki Fülöp szólókoncertet ad, Baráti Kristóf és Farkas Gábor a BFZ művészeivel játszik, az Üvegteremben fiatal zeneakadémista tehetségek mutatkoznak be, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások felvételeinek vetítését élvezhetik a nézők.  

  

A hazai előadók mellett – ahogy minden évben – nemzetközi sztárfellépője is lesz a maratonnak. A világhírű svéd szoprán, Miah Persson dalestjének különlegessége, hogy kevésbé ismert északi komponisták művei is felcsendülnek. A napot a hagyományokhoz híven a társszervező BFZ koncertje zárja, ezúttal Sibelius első szimfóniáját adják elő a finn Anna-Maria Helsing vezényletével. A maratonhoz kapcsolódó tablókiállításon két koncert között az érdeklődők megismerhetik a komponisták életének érdekes fordulatait, és pályájuk legfontosabb mérföldköveiről is képet kaphatnak.

További információk és a maraton teljes programja: 

https://bfz.hu/hu/koncertek-es-jegyek/koncerttipusok-es-fesztivalok/maraton-eszaki-romantika/

A sorozat művészeti vezetője Fischer Iván és Káel Csaba.

Tovább az eredeti cikkre: Sibelius, Nielsen és Grieg egy egész napon át: vasárnap újra zenei maraton a Müpában

Vélemény, hozzászólás?