Klímaváltozás és művészet – kezdődik a Klíma Biennálé Bécsben

Klímaváltozás és művészet – kezdődik a Klíma Biennálé Bécsben olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Száz intézmény, szervezet és kezdeményezés részvételével pontosan száz napon át tart…

A teljes cikk itt olvasható:
Klímaváltozás és művészet – kezdődik a Klíma Biennálé Bécsben

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Száz intézmény, szervezet és kezdeményezés részvételével pontosan száz napon át tart az első bécsi Klíma Biennálé, amely az éghajlatváltozás kérdéseit köti össze a művészettel. A helyszín az egész város, a cél, hogy felhívják a látogatók figyelmét a természeti és a társadalmi változásokra, és szembesítsék őket egy olyan jövővel, amelyet a klímaváltozás ural. 

Egy egész biennálét szentel a klímaváltozásnak Bécs, a KlimaBiennale nagyközönségnek szánt programja 2024. április 6-án indul és száz napon át tart. Ez idő alatt városszerte nap mint nap különböző, a klímaváltozással foglalkozó művészeti akciókkal találkozhatnak az érdeklődők. Kiállítás, interaktív felolvasóest, az újrahasznosításon alapuló építészeti projekt, speciális koncertek mind-mind szerepelnek a programban. A biennáléban a nagy bécsi kiállítóházak – a Belvedere21 vagy a Weltmuseum -, a Wiener Festwochen valamint az osztrák főváros független művészei éppúgy résztvesznek, mint a jövő generációjával foglalkozó szervezetek. 

A fesztivál központja a nemrég felújított KunstHausWien, ahol az Into the Woods című kiállítás látható. Az erdővel mint élőhellyel foglalkozó tárlat középpontjában az emberi tevékenység – rendszerint pusztító – hatása áll az erdei ökoszisztémára. A múzeum Projektraum Garage nevű projektműhelyében upcycling foglalkozásokat tartanak majd, az „Arapolis” nevű installáció pedig azt mutatja meg, milyen jövő várhat ránk 2070-ben. A múzeum belső udvarán felállított klíma-kultúra-pavilonban pedig különböző programok, például koncertek, felolvasóestek lesznek.

A biennálé fesztiválhelyszíne az egykori Északnyugati Pályaudvar területe, a  Nordwestbahnhofgelände, amely ma Bécs egyik legjelentősebb városfejlesztési területe. A lebontásra ítélt buszterminálban a Songs for the Changing Seasons szól majd, amely állati és emberi zajok keveréke és különböző filmvetítésekhez, videóinstallációkhoz szolgál majd háttérzeneként. A területen működő „Biofabrique”-ban a bécsi műszaki egyetem hallgatói régi alapanyagokból igyekeznek új anyagokat létrehozni: olyan kérdésekkel foglalkoznak majd, mint, hogy mit lehetne kezdeni a metróépítéseken kiásott földdel vagy egy pékség zsemlemorzsájával. A terület szabadtéri részén gyermekjátszótér, művészeti installációk és egy klíma-kantin várja a látogatókat. Ennek árai a klímaváltozás árához igazodnak. 

A biennálé programkínálatát többek között meditációs tanfolyam és kirándulás is színesíti a Práterbe, de az érdeklődők azt is megtanulhatják, hogyan lesz a kombucha gombából festővászon, vagy miként hozhatnak létre mémeket. A Volkskundemuseumnál megrendezett aktivizmus-táborban pedig megtanulhatják, hogyan kell jól kampányokat kidolgozni vagy tiltakozásokat szervezni.

A Haus der Geschichte kiállítása a környezetvédelmi mozgalmak történetével foglalkozik, a Foto Arsenalban a víz, a Kunsthalle Wienben pedig a nap körül forog majd minden. 

Részletes program, helyszínek: 

https://www.biennale.wien/

Tovább az eredeti cikkre: Klímaváltozás és művészet – kezdődik a Klíma Biennálé Bécsben

Vélemény, hozzászólás?