A változás szele: hogyan írja át a mesterséges intelligencia az orvostudományt?

A változás szele: hogyan írja át a mesterséges intelligencia az orvostudományt? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A robotika már nem a jövő, hanem a jelen: Magyarországon is…

A teljes cikk itt olvasható:
A változás szele: hogyan írja át a mesterséges intelligencia az orvostudományt?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A robotika már nem a jövő, hanem a jelen: Magyarországon is forradalmasítja az orvostudományt. A mesterséges intelligencia alapú gépek nem csak enyhíthetik a szakemberhiányt, de segítségükkel már a kezdő orvosok is expert szinten tudják végezni munkájukat, miközben a betegek gyorsabb, pontosabb ellátást kaphatnak – véli Prof. Dr. Madácsy László, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának Elnöke és a Mesterséges Intelligencia Munkcsoportjának vezetője. 

A mesterséges intelligencia és az egészségügy már kéz a kézben jár

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar egészségügyben az elmúlt évtizedben jelent meg. Annak ellenére, hogy használatával kapcsolatban napjainkban is olykor félelem merül fel a betegekben és szakemberekben is, alkalmazása exponenciálisan nő. Olyan algoritmusokkal találkozhatunk a rendelőkben, kórházakban, melyek tulajdonképpen emberi beavatkozás nélkül képesek megoldani feladatokat, klasszifikálni és csoportosítani anyagokat – miközben a gép saját magától képes folyamatosan tanulni.

Prof. Dr. Madácsy László

„Valóban van egy reális veszélye annak, hogy harminc-ötven év időtávlatban, ha olyan gépeket fejlesztünk, amelyek helyettünk dolgoznak, akkor az emberek nem akarnak majd már gondolkodni. Azonban nincs más megoldás: egyszerűen lehetetlen kizárólag emberi erőforrással megoldani sokszor a mindennapi munkát az egészségügyben” – mondta el Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának Elnöke és a Mesterséges Intelligencia Munkcsoportjának vezetője.  Hozzátette, hogy hazánkban a betegek hosszú várólistákkal szembesülnek, hiszen hiány van a magasan képzett szakemberekből, ezt pedig hosszútávon csak a MI tudja enyhíteni.

Miben tud segíteni a mesterséges intelligencia?

A képi értékelésnél – legyen szó radiológiáról, endoszkópiáról, vagy kapszula endoszkópiáról – a szakemberek jelenleg az adatok szegmentálására használják a mesterséges intelligenciát: kiválasztja a kóros, patológiás eltéréseket tartalmazó képeket, melyekkel az orvos ezt követően jelentős időspórolással tud dolgozni. Ezzel valamilyen szinten a szakértelmet is helyettesíthetjük, hiszen egy kezdő, valamint profi endoszkópos szakember leletezése között kimagasló különbségek lehetnek. Az erre szánt idő is csökken, hiszen a doktornak csak a patológiás képeket kell megnéznie. Emellett növeli a precizitást, a fáradtságból eredő hibák csökkennek, ezzel pedig pontosabb eredményekhez juthatnak a páciensek. 

„Ezzel azon emberi hibákat is ki lehet küszöbölni, mint az esetleges téves diagnózis. Egy nyolc, akár tíz órás műszak után a radiológus vagy endoszkópos szeme, valamint agya is fárad, melynek következtében előfordulhat, hogy nem ismeri föl azokat a képeket, ahol az elváltozás látható” – tette hozzá Prof. Dr. Madácsy László, majd azt is kiemelte, hogy a MI segítségével a személyre szabott ellátás és terápiák kidolgozása is sokkal gyorsabb lett: az anamnézis, rizikók, előző betegségek feltüntetésével a gép egy személyre szabott algoritmust tud kidolgozni, ezzel is támogatva a szakembereket, betegeket.

MI az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban

Az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban jelenleg három helyen alkalmazzák a MI-t a mindennapokban. Az egyik ilyen terület a tüdőszűrés, amelyet magas tüdőrák rizikófaktoros családoknál, valamint ötvenedik életévüket betöltő személyeknél és dohányosoknál egy-két évente javasolnak. A mesterséges intelligenciával a centrumban már az öt milliméternél kisebb tüdődaganatot is képesek észlelni. 

Endoszkópiában elsősorban a polip detektálására alkalmazzák a MI-t: a rutinszerű, vastagbéltükrözéses vizsgálatoknál működik a valós idejű mesterséges intelligencia modul, mely jelöli az orvosnak, hogy hol található polip a betegben. A polipdetektáló algoritmussal a hibaarány a felére csökkenthető.

A mesterséges intelligencia a kapszula endoszkópiánál képes arra, hogy a vizsgálat átlagosan harmincötezer képéből kiválassza azt a pár százat, ahol patológiás eltéréseket észlel, mindezt 99%-os pontossággal. „A másfél órás leletezési idő ezzel maximum 10 percre csökken, mely drámaian megváltoztatja a kapszula vizsgálatoknak a jövőbeli alkalmazhatóságát. Mindaddig, amíg egy beteg képeinek vagy vizsgálatinak értékelése másfél óráig tart, addig nyilvánvalóan nincs az a humán erőforrás, aki ezt képes végig nézni, szemben a MI-val” – mondta el Prof. Dr. Madácsy László, majd hozzátette, hogy a centrumban az orvosok boldogok, hogy ilyen eszközök állnak rendelkezésükre, hiszen biztonságérzetet ad a használatuk.

Mit hoz a jövő?

„Véleményem szerint pár év múlva nem az lesz a kérdés, hogy orvosként használunk-e MI-t, hanem gyakorlatilag, aki nem használja, az le fog maradni” – tette hozzá Prof. Dr. Madácsy László. Elmondása szerint hamarosan a számítógépek automatikusan fogják például a CT-, illetve az MR- és kapszulavizsgálatokat leletezni, kategorizálni. Megjegyezte, hogy nem vagyunk messze attól, hogy a gép maga végezze a műtétet, az enodszkópiát és az orvos csak néha nyúljon bele, felügyelje azt.

Tovább az eredeti cikkre: A változás szele: hogyan írja át a mesterséges intelligencia az orvostudományt?

Vélemény, hozzászólás?