Újabb fontos lépést tett a Lidl a klímavédelemért

Újabb fontos lépést tett a Lidl a klímavédelemért olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A Lidl Magyarország számára a fenntartható működés az egyik legfontosabb cél…

A teljes cikk itt olvasható:
Újabb fontos lépést tett a Lidl a klímavédelemért

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A Lidl Magyarország számára a fenntartható működés az egyik legfontosabb cél az élhető jövő megteremtése érdekében. A vállalat klímastratégiájának megalkotása és konkrét, a Science Based Targets módszertana szerint kitűzött klímacéljai révén most egy újabb fontos lépést tett a klímavédelemért. Mindezzel hozzájárul a Párizsi Klímaegyezmény legfontosabb céljának eléréséhez, vagyis ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke 1,5 Celsius fok alatt maradjon.

A Schwarz Csoport 2020 augusztusában minden tagvállalata, így a Lidl nevében is csatlakozott a Science Based Targets Initiative-hoz (SBTi), annak érdekében, hogy tudományosan megalapozott klímacélokat tűzzön ki, melyeket az SBTi már hivatalosan hitelesített is. A Lidl célja, hogy minden országot figyelembe véve, a működéséből származó kibocsátásokat 2030-ig 80%-kal csökkentse a 2019-es szinthez képest és az egyik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi szereplőként, a Schwarz Csoport égisze alatt, közösen, mérhető módon járuljon hozzá a klímavédelemhez.

Ehhez igazodva a Lidl Magyarország a vállalat jelenlegi karbonlábnyomát alapul véve konkrét célokat és intézkedéseket határozott meg, és ezáltal folyamatosan csökkenteni kívánja a működése során és az ellátási láncában kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A diszkontlánc, klímastratégiája alapján továbbra is az „elkerülni, aztán csökkenteni és ha ez nem lehetséges, akkor ellentételezni” szemlélet szerint működik. A Lidl Magyarország célja, hogy 2022-ben elérje a karbonsemlegességet[1], melynek érdekében többek között teljes üzlethálózatában, logisztikai központjaiban és irodaházában 2022. január 1-jétől 100%-ban zöldenergiát használ.

„A klímaváltozás a társadalom minden szintjén tetteket követel. Azáltal, hogy olyan klímacélokat tűztünk ki, melyek a Science Based Targets kezdeményezés módszertanán alapulnak, összhangba hozzuk intézkedéseinket az aktuális klímakutatásokkal. Mi, a Lidl-ben komolyan vesszük és kellő alapossággal kezeljük az éghajlatvédelmet, emellett pozitív példát szeretnénk mutatni a klímavédelemben, különösen a saját működésünket illetően. Fontos azonban kiemelni, hogy már eddig is értünk el sikereket, többek között az energia hatékonyabb felhasználása terén”– mondta el Tőzsér Judit, vállalati kommunikációs vezető.

Ambiciózus céljai megvalósításán a Lidl Magyarország folyamatosan dolgozik, intézkedései nemcsak a vállalat működésében és üzleteiben keletkező közvetlen kibocsátásait érintik, hanem a gyártás és az azt megelőző ellátási láncának közvetett kibocsátásait is.

A Lidl karbonlábnyomának legnagyobb része a termékei előállításához köthető, azaz a gyártás során és az ellátási lánc azt megelőző szakaszaiban keletkezik. Éppen ezért az áruházlánc ösztönözni szeretné beszállítóit, hogy ők maguk is csökkentsék kibocsátásaikat. Azon beszállítói számára, akik a termékekkel kapcsolatos kibocsátások (Scope 3) 75%-áért felelősek, előírja, ugyanakkor megfelelő intézkedésekkel támogatja is őket abban, hogy 2026-ig meghatározzák saját klímacéljaikat az SBTi kritériumainak megfelelően.

A Lidl Magyarország eddig is több intézkedést tett annak érdekében, hogy csökkentse karbonlábnyomát: első lépésként felmérte, hogy mely területeken a legmagasabb a kibocsátása. Különösen az áruházak energiagazdálkodása és az üzletekben történő természetes hűtőközegek használata által folyamatosan azon dolgozik a vállalat, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ennek érdekében törekszik arra, hogy 2022 végéig további 26 áruházat napelemmel lásson el, illetve 2022-től megkezdi épületei zöld tanúsítását.

A Újabb fontos lépést tett a Lidl a klímavédelemért bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Újabb fontos lépést tett a Lidl a klímavédelemért

Vélemény, hozzászólás?