Komáromról méltán mondják, hogy az erődök városa, hiszen három erőd is megtalálható a városban

Komáromról méltán mondják, hogy az erődök városa, hiszen három erőd is megtalálható a városban olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A három erőd közül a Monostori Erőd a legmonumentálisabb, a Csillagerőd…

A teljes cikk itt olvasható:
Komáromról méltán mondják, hogy az erődök városa, hiszen három erőd is megtalálható a városban

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A három erőd közül a Monostori Erőd a legmonumentálisabb, a Csillagerőd a legújabb, az Igmándi Erőd pedig felújítás alatt áll. A Csillagerőd 2021. októberében nyitotta meg kapuit, melynek teljeskörű felújítása a Liget Projekt keretein belül valósulhatott meg.

Míg a Monostori Erőd inkább a történelem és a katonai hagyományőrzés színterepe, addig a Csillagerőd a művészeté. Ugyanis ide került az a több, mint 300 szobormásolat, amit korábban a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában lehetett megtekinteni. A tárlaton az archaikus görög művészettől a 16. századig a szobrászat legismertebb darabjainak gipszöntvényei láthatók egy helyszínen.

A komáromi kiállítás két nagy egységre osztható. Az egyik rész az erőd belsejében lévő egykori laktanya épülete, melyet kiállítótérré alakítottak át.

Olyan kiemelkedő művek másolataival találkozhatunk itt, mint például a híres ókori szobor, A borjúvivő öntvénye, a hellénisztikus Méloszi Aphrodité és a közismert római Laokoón-csoport másolatai. A laktanya teremsorának további tereiben középkori és reneszánsz másolatok kaptak helyet, melyek révén betekintést nyerhetünk a reneszánsz szobrászat történetébe elsősorban firenzei alkotások, Donatello, Luca della Robbia és Michelangelo utáni másolatokon keresztül.

A tárlat másik nagy egysége a belső udvaron felépített nagy méretű csarnok. A csarnokban vannak a monumentális reneszánsz másolatok, köztük Donatello Gattamelata és Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleoni lovas szobrainak öntvényei. Ez utóbbi lovas szobor talapzatának különlegessége, hogy a világon ez az egyetlen másolat az eredetiről. Ugyancsak itt látható a firenzei Keresztelőkápolna Lorenzo Ghiberti által készített és Michelangelo révén A Paradicsom kapuja nevet kapó aranyozott bronzkapu másolata is.

Tovább az eredeti cikkre: Komáromról méltán mondják, hogy az erődök városa, hiszen három erőd is megtalálható a városban

Vélemény, hozzászólás?