Több, mint fürdés a Tisza-tónál

Több, mint fürdés a Tisza-tónál olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó az egyik legnépszerűbb hazai üdülőhelyként…

A teljes cikk itt olvasható:
Több, mint fürdés a Tisza-tónál

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó az egyik legnépszerűbb hazai üdülőhelyként természetesen a nyári melegben vonzza a legtöbb utazót, akik a tó hűvös vizében megmártózva lelnek igazi felüdülésre. A szépséges tó azonban emellett is számtalan látnivalót, sportolási és időtöltési lehetőséget kínál az odautazóknak.

Hazánk második legnagyobb tavaként, az Alföld északi részén található a Tisza-tó, amelynek 127 négyzetkilométeres területén számtalan sziget, holtág, illetve sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel, jellegzetes, úgynevezett mozaikos tájat formálva. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Tisza-tó 1999 óta az UNESCO Világörökség részének számít, miközben az Európai Bizottság 2010-ben „Kiváló Európai Desztinációnak” nyilvánította a térséget, és emellett „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja” címet adományozta a Tisza-tónak.

A Tisza-tó területe három fő részre osztható fel:

  • Tisza-tavi vadrezervátum: védett terület, a költöző madarak európai vonulásának fontos pihenőhelye, amely vezető kíséretében látogatható.
  • Aranyosi-kanyar, Sarudi medence, Kis-Tisza: ahol a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat segítségével élménygazdag kirándulások, túrák szervezhetők, amihez csónakok és kerékpárok is bérelhetők. A tó kisebb szigetein csónakkal megközelíthető madár-megfigyelőhelyeket alakítottak ki a fészkelőhelyek közelében.
  • Sarudi-medence, Abádszalóki-Öböl, Tiszafüredi medence: ez a nem védett terület, a vízi sportok birodalma. Egész Európában unikális módon ez az egyetlen természetes tavon kijelölt terület, ahol motoros vízi sportok űzhetők.

A nyári forróságban persze a legnagyobb élményt persze a csónakázás és a fürdés jelenti: a part menti hat szabad vízi strand mellett Tiszafüreden, a termálfürdőkben is kiélvezhetjük a fürdőzés örömeit, miközben Abádszalók térségében az extrém vízi sportolásnak hódolhatunk. A Tisza-tó emellett is a kikapcsolódás legalább annyira változatos formáit kínálja, mint amit mint maga a táj ígér a kalandozás kedvéért érkező utazóknak. A horgászok pedig azért is kedvelik ezt a halakban gazdag vidéket, mert miközben a Tisza-tó egyik különlegessége, hogy a különböző mélységű vizekben az őshonos halfajták úszkálnak, a szabályok betartása mellett a horgászat is engedélyezett a tónál.

A strandolás és a horgászat mellett élvezetes sétákat is érdemes tenni a Tisza-tónál, ahol a természetjárás is különleges élményeket kínál. Már csak azért is, mert a tó és a környéke páratlan vadvízi világot rejt magában. Ezen a tájon, ahol minden évszak más és más szabadidős lehetőséget kínál az érkezőknek, a kedvünk szerint válogathatunk a különféle útvonalak között, eldöntve azt is, hogy gyalog, kerékpárral, lóháton, vagy csónakba szállva fedezzük fel a vidéket.

Meichl Gréta

Tovább az eredeti cikkre: Több, mint fürdés a Tisza-tónál

Vélemény, hozzászólás?