A kőolajtermelés és a modern bányászat születésnapja. (164 éve)

A kőolajtermelés és a modern bányászat születésnapja. (164 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Csaknem 5 hónapig elhúzódó, ám kitartó munka eredményeként a 21 méter…

A teljes cikk itt olvasható:
A kőolajtermelés és a modern bányászat születésnapja. (164 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Csaknem 5 hónapig elhúzódó, ám kitartó munka eredményeként a 21 méter mély kőolajkút száján kibuggyant a fekete arany.

Edwin Laurentine Drake a Pennsylvania Rock Oil Companyval 1858. májusában kötött szerződése értelmében Titusville mellett megszervezte a fúrásokat. Közel egy évi előkészület után 1859. április 1-jén kezdődött a munka, amely eredményeként 1859. augusztus 27-ről 28-ra virradóan a 21 méter mély lyuk száján kibuggyant a fekete arany. Ez a nap lett a kőolajbányászat születésnapja. Drake – a tragikus sorsú felfedező – később visszatért New Yorkba, ahol pénzét a tőzsdén elvesztette. Elfeledve, a legnagyobb nyomorban halt meg 1880-ban.1934-ben az első kút fúrásának 75. évfordulóján Titusville-ben felállították Drake szobrát, hogy ezzel emléket állítsanak a „kőolaj hősének”.

A fekete aranyat már az ókorban ismerték, Hérodotosz megemlékezik a Zacynthus csodás nafta forrásáról, Plinius pedig Agrimentumról tesz említést, ahol bőségesen terem „égő folyadék”, Marco Polo a bakui nafta – kitörésekről ír – ám mindezek a források természetes feltörések voltak.

Tovább az eredeti cikkre: A kőolajtermelés és a modern bányászat születésnapja. (164 éve)

Vélemény, hozzászólás?