A francia sziget, ami még a görögöket is elvarázsolta – Korzika

A francia sziget, ami még a görögöket is elvarázsolta – Korzika olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Szigetviláguknak alig akad párja, de még az ókori görögök is a…

A teljes cikk itt olvasható:
A francia sziget, ami még a görögöket is elvarázsolta – Korzika

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Szigetviláguknak alig akad párja, de még az ókori görögök is a kalliste szóval jellemezték Korzikát, ami annyit tesz: a legszebb. Talán nem túloztak: türkizkék tenger, sziklás, homokos partok, varázslatos hegyi falvak, lélegzetelállító hágók, szorosok, nemzeti parkok, zúgó patakok, sziklák közé szorult természetes medencék, jó borok, finom étkek otthona ez a sziget.

Még meg sem érkezünk Korzikára, de máris feledhetetlen élményben van részünk: a türkizkéken csillogó tenger felől közelíti meg az Air Corsica gépe Ajjacio repterét, amelynek kifutópályája szinte a vízig ér, így a partvidékre tökéletes rálátást nyújtó panorámájában gyönyörködve landolunk. Hogy aztán a sziget legismertebb szülöttéről, Bonaparte Napóleonról elnevezett reptér kapuján kilépve kezdődjön a Földközi-tenger egyik legnagyobb – egész pontosan Szicília, Szardínia és Ciprus után a negyedik legterebélyesebb – szigetének felfedezése.

Ezúttal a Franciaországhoz tartozó sziget nyugati területei a célpontok, így a fővárost, Ajjaciót elhagyva a San Bastiano hágón át vezet utunk, amelyről elképesztő panoráma nyílik, aztán hangulatos, tengerparti falvakat Tiuccia-t, Sagone-t, Cargèse-t érintve jutunk el a fővárostól nem egészen száz kilométerre lévő Pianába, amely meglehetősen kedvelt a turisták körében. Nem véletlenül: egyfelől azért mert csodálatos partszakaszai vannak, homokos strandok, apró sziklás öblök egyaránt megtalálhatóak itt. Emellett remek szálláshelyeket találni erre: bérelhetők apartmanok is, de a kényeztetésre vágyók választhatják például a hegytetőre épült négycsillagos Capo Rosso szállodát, amely medencével, kedves személyzettel és a tengerre nyíló csodálatos panorámával fogadja a vendégeket. Piana azért is jó választás, mert innen megannyi remek program, kihagyhatatlan látnivaló elérhető.

A vörös grátánsziklák hona

A Franciaország egyik legszebb településének tartott település közelében találhatóak például a híres vörös gránitsziklák: az évezredek alatt a szél, a nap és az eső formálta monumentális képződmények lélegzetelállító látványt nyújtanak. A sziklák között, keskeny hegyi utakon túrázva juthatunk el Ficaghjolába, ahol kicsi aranyhomokos parton fújhatjuk ki magunkat és mártózhatunk a tengerben. Mindezek után jól esik egy ebéd, például a közeli Les Roches Rouges étteremben, amely egy műemlékké nyilvánított, a száz évvel ezelőtti, “Belle Epoque” korszakot idéző épületben működik. Persze nem csak a ház emlékezetes: Korzika híres gasztronómiájáról, így bárhol is eszünk, bizonyosan emlékezetes ízeket kapunk, főleg ha a tenger gyümölcseiből választunk, például langusztát vagy rákot.

Mindez ráadásul csak a kezdet: Pianából rövid autóútra érhetjük el a portói öblöt, ahonnan csodálatos hajóúton juthatunk el Scandola Természetvédelmi Területre. Ez, a turisták számára kizárólag hajóval megközelíthető félsziget felkerült az UNESCO világörökség listájára. Egyfelől páratlan élővilága miatt védett, másfelől vulkanikus eredetű, fenséges látvány nyújtó sziklacsodái miatt. Az élménydús hajóút méltó lezárása lehet egy jó pohár vörösbor a kikötő valamelyik hangulatos éttermének teraszán.

A lazítás el is kell, mert adrenalindús program lehet a folytatás: kanyargós, szakadékok mellett vezető hegyi úton kapaszkodva autózhatunk el az Aïtone erdőbe, amelynek hatalmas, szinte égig érő fenyői önmagukban kivételesek, ám jócskán akad itt más látnivaló is. Csodás élmény ülni nézni a gyorsan folyó hegyi patakot és hallgatni zubogását, vagy akár lábat lógatni – esetleg teljesen belemerülni – a sziklák között kialakult természetes medencébe. Kicsit odébb a Vergio-hágónál kötelező megálló a hatalmas, gránitból faragott Jézus-szobor.

KORZIKAI DIÓHÉJBAN
A sziget összesen 8680 km²-es, ebből 3500 km² természetvédelmi terület. * Lakosok száma: 340440. * Korzika franciául Corse, korzikaiul Corsica. *Az olaszországi Toszkána a szigettől 90 kilométerre keletre, a Francia Riviéra pedig 170 kilométerre északnyugatra fekszik.

Apró települések nagy élményekkel

Továbbindulva olyan varázslatos kis hegyi falvakon vezet át utunk, mint például Chidazzu és Marignana, ahol érdemes kis pihenőt tartani, akárcsak egy rövid séta kedvéért a kristálytiszta levegőn, a szűk utcácskákon. Hasonló hegyi élményekben lehet részünk bármerre indulunk is ezen a vidéken, Vico községtől Murzón át megannyi kedves kis település várja itt a turistákat, akik ódon templomok, kacskaringós hegyi utak, kristálytiszta patakok, folyók látványában is gyönyörködhetnek.

TIPP

Korzikán egymást érik a páratlan látnivalók, ám ezeket nem minden estben könnyű gyalog, tömegközlekedéssel vagy akár kerékpárral felkeresni, ráadásul nagyok a szintkülönbségek is. Így, ha valahol, akkor ezen a Földközi tengeri szigeten biztosan minden pénzt megér autót kölcsönözni.

A hegyi falvakat hátrahagyva visszatérhetünk a tengerparthoz, például Cargèse-be, amit görög falunak is említenek. A települést görögök alapították, itt található a sziget egyetlen ortodox temploma. Az ókori görögök egyébként a kalliste szóval jellemezték a szigetet, amely annyit tesz: a legszebb. A település persze nem csak emiatt híres. Ahogy Korzika más részein, itt is egymást érik a szőlőültetvények, így sok helyen várják a turistákat borkóstolásra.

Nyugat-Korzikán érdemes még megnézni a Sagoni-öblöt is, ahol homokos-sziklás partok váltják egymást. És persze kihagyhatatlan a legkorzikaiabbnak mondott település, az ódon 15. századi, középkori hangulatot árasztó Sarténe, amely szürke, erődszerű házakkal, keskeny, meredek utcákkal varázsolja el a látogatókat.

Urbán Györgyi

Tovább az eredeti cikkre: A francia sziget, ami még a görögöket is elvarázsolta – Korzika

Vélemény, hozzászólás?