Tanárképző kart indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Tanárképző kart indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Nemeskürty István nevét viselő tanárképző kart indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem…

A teljes cikk itt olvasható:
Tanárképző kart indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Nemeskürty István nevét viselő tanárképző kart indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A leendő hallgatókat 2025-től fogadó új karon a pedagógusképzés széles spektruma megtalálható lesz, emellett átfogó bölcsészettudományi képzés is indul. A Kormány tervei szerint a jövőben a tanártovábbképzés módszertani alapjának és szakmai programjának kialakításáért felelős központot, illetve a tanártovábbképzés lebonyolításért felelős szervezési egységet is az NKE-n alakítják ki. Ehhez új kutatóhelyek alapítása, új oktatási és képzési helyszínek létrehozása és a meglévő kollégiumi kapacitások bővítése szükséges. Ennek érdekében a Kormány a legutóbbi ülésén döntött a Ludovika Campus további infrastrukturális fejlesztésének támogatásáról is. Az erről szóló törvényjavaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

Hazánkban a közszolgálati hivatásra felkészítő képzések egyedülálló intézménye – évente mintegy 1900 szakembert képezve – az NKE. Magyarország egyik legújabb és legmodernebb, ám az elődintézményeit tekintve rendkívül jelentős hagyományokkal rendelkező egyeteme a jövőben szerepet vállal a tanárképzésben is. Az egyetemen új felsőoktatási központ, valamint tudományos műhely alakul, amelyek a tanárképzés és tanártovábbképzés területén végzett tevékenység mellett a kapcsolódó tudományos és módszertani háttér biztosítását is szolgálják. Az NKE tanárképzése 2025. szeptember 1-jén indul, az új tudományos műhely pedig már 2024. szeptember 1-jén megkezdi munkáját, míg a tanártovábbképzés új rendszerének kialakítása folyamatban van a Belügyminisztérium irányításával.

Az NKE egyedi intézmény az államtudományi és közigazgatási, a rendészeti, a katonai, a nemzetbiztonsági, valamint a nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatás területén. Az egyetem feladata a magyar állam működtetésében legfontosabb szerepet vállaló szakemberek képzése, a tanári pálya pedig éppúgy e közszolgálat része, mint az egyetem által oktatott többi hivatás.

Az NKE tanárképzését választók olyan gyakorlatorientált, mentortanárok által támogatott, kiscsoportos képzésben részesülnek, amelynek keretében egyaránt van lehetőség tanár- és bölcsészdiploma megszerzésére. Kiemelt cél az is, hogy az egyetem képzésein végző tanárok, pedagógusok korszerű, időtálló, egyben identitáserősítő tudást adjanak át a diákjaiknak, és az oktatási feladatokon túl élen járjanak a közösségszervezésben.

Az NKE nem csupán oktatási helyszínként fog funkcionálni, hanem a köznevelés igényei szerinti módszertani központ is lesz: a jövő tanárainak oktatásán túl tudományos kutatásokat is végez majd a tanárképzés és tanártovábbképzés támogatására. Az NKE a nemzetköziesítési folyamatai révén megszerzett tapasztalatokat és tudást is beépíti mind az oktatásba, mind a kutatásba.

Az NKE tanárképzést és tanártovábbképzést biztosító új kara Nemeskürty István tanár, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész nevét viseli majd, tisztelegve öröksége, valamint az általa képviselt értékek előtt.

Tovább az eredeti cikkre: Tanárképző kart indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Vélemény, hozzászólás?