Neumann János a magyar nagyságok termébe költözött a budapesti Madame Tussauds-ban

Neumann János a magyar nagyságok termébe költözött a budapesti Madame Tussauds-ban olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Új helyre költözött Neumann János figurája a Madame Tussauds Budapest produkcióban.…

A teljes cikk itt olvasható:
Neumann János a magyar nagyságok termébe költözött a budapesti Madame Tussauds-ban

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Új helyre költözött Neumann János figurája a Madame Tussauds Budapest produkcióban. A lángelme ezentúl a Palazzo Dorottya impozáns Hauszmann csarnokában, hazai történelmi személyek és művészek társaságában várja a látogatókat. A tudós halálának 67. évfordulóján Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezetője osztott meg néhány érdekességet a tudósról, aki megváltoztatta a világunkat, de közben színes társasági életet is élt, és korának legnagyobb “gamer” arca volt. 

Gyerekként már fejben osztott és ógörögül beszélt

Neumann János tehetségét tehetős és művészetpártoló szülei korán felismerték. A kis János hatéves korában már képes volt hatjegyű számokat fejben osztani, első látásra megjegyzett egy teljes oszlopot a telefonkönyvből, és olykor ógörögül beszélgetett az apjával. 

Igazi társasági figura volt

Bár a tudósokra gyakran úgy gondolunk, mint magukba forduló, zárkózott emberek, Neumann személyisége rácáfol erre a sztereotípiára. “Neumann egy kiváló humorú, játékos elme volt. Mindig tartott a keze ügyében játékokat – lánya elmondása szerint, szinte biztos, hogy nagy gamer lenne, ha ma élne. Úgy gondolom, hogy a logikai játékokat kedvelné igazán. Szeretett zenéket hallgatni – olykor egyetemi kollégái panaszkodtak is, hogy bömbölteti a gramofont -, szeretett partikat adni feleségével, Dán Klárával, a világ egyik első programozónőjével. Neumann szívesen viccelődött, mókázott, de a gondolkodás okozta a legnagyobb élvezetet számára” – mondta el Képes Gábor. 

Elindította a digitális forradalmat

Neumann János nélkül másképp alakult volna a világ fejlődése: nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy ma a Madame Tussaudsban szerzett élményeinket és fotóinkat egy számítástechnikai eszközzel tudjuk megosztani a barátainkkal. “A modern számítógép működési elveit ő írta le – és a modern számítógép felépítését az emberiség közkincsévé tette. Nem ő egyedül találta fel a számítógépet, de az informatika legfontosabb úttörői közé tartozott. Érthető, hogy a Financial Times  az Évszázad emberévé választotta, hiszen a 20. századból ő értette meg legjobban azokat az áldásokat és kockázatokat, amelyek már a 21. századra is hatást gyakoroltak” – tette hozzá Képes Gábor. 

Rajonganak érte a mai fiatalok

A Madame Tussauds Budapestben rengeteg hazai és külföldi vendég is fotózkodik a világ egyik leghíresebb tudósával, akinek a nevét egyre jobban megismeri a világ, sorra születnek a könyvek, és cikkek a személyéről, a Neumann Társaság pedig tavaly egész évben születésének 120. évfordulóját ünnepelte. “Neumann János egy híres és vonzó személyiség, igazi példakép a mai fiatalság számára. A digitális bennszülöttek itt Magyarországon tudják, hogy a mi világunknak ő a kezdőpontja. A nyomtatott könyv világa a Gutenberg-galaxis – és most már a Neumann-galaxisban élünk” – mondta el Képes Gábor.  

Kreatív pályázatot indít a Madame Tussauds Budapest

Kreatív elme volt Neumann János és az ő zsenialitását ünnepelve a Madame Tussauds Budapest a közönséghez fordul, hogy együtt kitalálják, milyen díszlet, installáció, háttér, interaktív megoldás mutatna jól a tudós figurája mellett. A legjobb ötlet beküldőjét megajándékozza a Madame Tussauds Budapest. Részletek a Madame Tussauds Budapest social media felületein.

Tovább az eredeti cikkre: Neumann János a magyar nagyságok termébe költözött a budapesti Madame Tussauds-ban

Vélemény, hozzászólás?