Így éld túl az idei kánikulát!

Így éld túl az idei kánikulát! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Klímavásárlási- és használati tippek a szakértőtől Ahogy közeleg a kánikula, egyre…

A teljes cikk itt olvasható:
Így éld túl az idei kánikulát!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Klímavásárlási- és használati tippek a szakértőtől

Ahogy közeleg a kánikula, egyre többen adják klímavásárlásra a fejüket, hogy túléljék az extrém meleg nyári napokat. Habár sokan még mindig luxuscikként tekintenek a légkondira, ma már háromszor annyi család hűti klímával az otthonát, mint tíz évvel ezelőtt. Vásárlás előtt nem csak az ár, hanem az egészségünk miatt is érdemes körültekintően választani, nem mindegy ugyanis, hogy milyen készülék mellett döntünk, és hogyan használjuk azt. Tuti tippek, ha kellemes hűvösben, egészségesen szeretnénk átvészelni a nyarat.

Bízzunk a szakemberekben!

Mielőtt nekivágnánk a vásárlásnak, mindenképp kérjük ki a szakemberek véleményét, akik az igényeinkre szabva, a számunkra fontos paramétereknek megfelelő készüléket tudnak javasolni. Simon Anikó, a Hisense marketingvezetője szerint ma már számos olyan innováció elérhető a piacon, amelyek  például már a levegőben lévő vírusokat – köztük a koronavírust is – képesek kiszűrni, továbbá érzékelik, ha romlik a szobában a levegőminőség, és az adott helyiség CO2-koncentrációját is mérik. A klímavásárlás egyébként hosszútávon is fenntartható és kifizetődő befektetés lehet, a készülék megfelelő karbantartása mellett akár 15-20 évig is kihúzhatja egy klíma.

Ne toljuk túl a hideget!

A munkahelyeken örök dilemma, sokszor komoly konfliktusokat is generál, hogy hány fok legyen az irodában. Míg a férfiak izzadnak a 22 fokban, addig a nők kétségbeesve dideregnek a könnyed nyári ruhákban. Az igazság persze félúton van, hiszen a túl hideg és a túl meleg levegő sem egészséges, előbbi meghülést és izomfájdalmakat, utóbbi koncentrációs zavarokat okozhat. Az ideális különbség a kinti és benti hőmérséklet között a szakértő szerint legfeljebb 5-8˚C. A tökéletes benti idő megtalálásában a klíma is a segítségünkre lehet: egyes modelleknél például távirányítóba épített hőmérsékletszenzor van, szuperhűtés funkciójával pedig percek alatt képes lehűteni az adott helyiséget. Számos készülék emellett már fűteni is tud, ami például egy üresen hagyott nyaralónál nagy áldás, hiszen télen sem fagynak meg a csövek, amikor üresen áll a ház.

Figyeljünk a benti levegőminőségre!

A légkondi csökkenti a levegő páratartalmát, így szárazabb levegőjű otthont teremt, így akadályozza meg a penész és a poratkák elterjedését. Ugyanakkor Simon Anikó felhívja a figyelmet, hogy használatakor érdemes rendszeresen, akár óránként többször is szellőztetni, hiszen a beltéri légszennyezés komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Egyes piaci modellek már erre is tudnak megoldást: képesek ugyanis folyamatosan monitorozni a szobai levegő minőségét, és gondoskodni arról, hogy az friss, tisztított és megfelelően párásított legyen. Ha egy helyiséget hosszú időn át nem szellőztetünk, a klíma akár 3 perc alatt képes szűrt, friss levegőt befújni a szobába, sőt még a szoba széndioxidszintjét is figyeli.

Tisztítsuk és tartsuk karban!

Ép testben ép lélek – a klíma is csak kellő gondoskodással tud hatékonyan működni. Nem csak a hosszú élettartam, hanem egészségügyi szempontok miatt is érdemes évente áldozni a karbantartásra. Simon Anikó szerint a szakszerű karbantartás számos olyan olyan lépésből áll (például a kültéri egység működésének ellenőrzéséből), amelyhez megfelelő szaktudás és felszerelés szükséges, így ezt mindig bízzuk szakemberekre, ugyanakkor a tisztítást magunk is bevállalhatjuk, csupán egy mikroszálas vagy hasonló portörlő, klímatisztító spray és egyéb takarítókellékekre van szükség.

Válasszunk okos és energiahatékony modellt!

Már a klímaválasztásnál is fontos szempont a fenntarthatóság és az okosmegoldások, így az utóbbi időben a gyártók is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő, innovációkra. A Hisense legújjabb modellje, a Fresh Master például a legmagasabb, A+++ besorolást kapta, ennek megfelelően rendkívül magas szezonális energiahűtési és fűtési hatékonysági értékekkel rendelkezik. A készülék továbbá az otthoni Wi-Fi rendszerrel, valamint Google és Amazon otthoni asszisztensekkel is kompatibilis, így saját hangunkkal is ki-bekapcsolhatjuk a klímát, beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet, vagy megváltoztathatjuk az üzemmódokat, akár távolról is, amikor éppen nem vagyunk otthon, de szeretnénk kellemes hőmérsékletre hazaérni.

Tovább az eredeti cikkre: Így éld túl az idei kánikulát!

Vélemény, hozzászólás?