Veterán járművek és egy különleges repülőgép várja az érdeklődőket szombaton az Északi Járműjavítóban

Veterán járművek és egy különleges repülőgép várja az érdeklődőket szombaton az Északi Járműjavítóban olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

„Veteránok az Északiban” címmel veterán autós napot tartanak szombaton a Közlekedési…

A teljes cikk itt olvasható:
Veterán járművek és egy különleges repülőgép várja az érdeklődőket szombaton az Északi Járműjavítóban

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

„Veteránok az Északiban” címmel veterán autós napot tartanak szombaton a Közlekedési Múzeum szervezésében Budapesten, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. Az egyedi autó- és motorcsodák mellett a közönség egy olyan, több mint 60 éves repülőgépet is láthat, amelyet a Rubik-kocka feltalálójának édesapja tervezett.

Különleges veterán autókkal, motorokkal, egy repülőgéppel és egész napos programokkal várja az érdeklődőket július 30-án, szombaton a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 10 és 18 óra között, a „Veteránok az Északiban” elnevezésű rendezvényén.

A kiállítók jóvoltából Mercedesek, BMW-k, régi Skodák, Volvók, de a mindenki által ismert Trabantok és Wartburgok is láthatóak lesznek az egyedi helyszínen. A repülés szerelmesei sem csalódnak majd, hiszen egy eredeti, 1958-ban készült Rubik R-22SV Super Futár C típusú gépet is láthatnak majd, amelynek tervezője nem más, mint id. Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálójának édesapja volt.

A látogatók a kifejezetten erre a napra érkezett járművek mellett megtekinthetik a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című időszaki kiállítás olyan különleges járműveit is, mint a Ford T-modell, a GAZ-12 ZIM, többféle Ikarus vagy a „Szellem” becenévre hallgató mozdony, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon.

A múzeum gyűjteményéből bemutatnak egy Pannónia T8-as motorkerékpárt is, amelynek különlegessége, hogy 1964-ben kifejezetten külföldi piacra készült, az Egyesült Államokba történő exportját követően pedig soha nem értékesítették, így mindössze 150 mérföldet futott. A motorkerékpárt, amely közel hat évtizeddel a gyártását követően tért vissza ismét Magyarországra, a múzeum a kiemelt gyűjteményfejlesztési programnak köszönhetően vásárolhatta meg az elmúlt időszakban, és most először mutatják meg a nagyközönségnek.

A nap folyamán a látogatók interaktív tárlatvezetéseken is részt vehetnek, ahol az egykori ipari csarnok titkai mellett közelebbről megismerhetik a Közlekedési Múzeum kiállításában látható járműveket, sőt, egy bunkertúra keretében a járműjavító egykori hidegháborús óvóhelyét is felkereshetik. Délután mindezek mellett az Óbudai Egyetem veterán gépjármű-restaurátor szakának előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

A nyári melegben ráadásul a gyerekek a helyszínen egy retro tűzoltóautóval vívhatnak vízipisztolyos csatát, de részt vehetnek rajzversenyen és egyedi kitűzőket is készíthetnek. A program a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című kiállításra váltott jeggyel látogatható. További

Információk: https://azeszaki.hu/hu/programok/veteranok-az-eszakiban

A képek forrása: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Tovább az eredeti cikkre: Veterán járművek és egy különleges repülőgép várja az érdeklődőket szombaton az Északi Járműjavítóban

Vélemény, hozzászólás?