Mikor érdemes beruházni egy új konyhai nagygépre?

Mikor érdemes beruházni egy új konyhai nagygépre? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Sokat spórolhatunk a konyhában apróbb trükkökkel, a praktikus tanácsok megfogadásával is,…

A teljes cikk itt olvasható:
Mikor érdemes beruházni egy új konyhai nagygépre?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Sokat spórolhatunk a konyhában apróbb trükkökkel, a praktikus tanácsok megfogadásával is, azonban eljön az idő, amikor már érdemesebb régi, sokat fogyasztó gépeinket egy modern, energiahatékony eszközre cserélni.

Első pillantásra ugyan nagyobb beruházásnak tűnhet, de hosszú távon pénzt és időt takaríthatunk meg, ha energiahatékony eszközökkel sütünk, főzünk, mosogatunk, illetve megfelelően tároljuk élelmiszereinket. Az Euronics szakértői összegyűjtötték azokat a tudnivalókat, amelyek segítenek a fenntartható konyha kialakításában és a gépek optimális használatában.

Sütés-főzés: egyszeri beruházással hosszú távon spórolhatunk

A tűzhelyek esetében tanácsos a régi típusú vasmagos „rezsót” modern készülékre cseréni, amely jelentősen kevesebbet fogyaszt. Az új készülék kiválasztásakor pedig első körben gondoljuk végig a különböző technológiák előnyeit, hátrányait és otthonunk adottságait, gáz- és áramellátottsági jellemzőit – számos ingatlan esetében például teljesítménybővítést igényel egy indukciós főzőlap beszerelése és használata, ami mindenképpen többletkiadással jár. Ezzel párhuzamosan azonban az indukciós készülékek energiafogyasztása alacsonyabb, mint a gáztűzhelyeké vagy a kerámialapos társaiké. Bármelyik megoldást használjuk, mindig érdemes fedőt tenni az edényre – így gyorsítva a kívánt hőfok elérését és megtartását a minél kevesebb energia felhasználásával, a forráspont elérése után pedig alacsonyabb fokozatra állítani a tűzhelyet.

 

Az indukciós főzőlapok akár a 80 százalékos hatásfokot is elérhetik, ami sokkal jobb a kerámia társaiknál, a gáz főzőlapok kb. 30 százalékos értékével pedig össze sem hasonlítható. Azaz, az indukciós készülékkel jóval gyorsabban készíthetjük el ételeinket, így összességében kevesebb energiát használunk fel főzés során. Fontos azonban, hogy a cél érdekében megfelelő vastagságú és anyagú edényekkel főzzünk: legalább 3-5 milliméter vastag falú edényekkel érhetjük el az optimális energiafogyasztást” – magyarázza Flugyik Zsolt, az Euronics háztartási nagygépekért felelős stratégiai beszerzője. „Ezeknél a felületeknél csak akkor keletkezik hő, amikor ráhelyezzük az edényt, a főzőzónák pedig igazodnak annak méretéhez, ezáltal egyenletesen melegednek ételeink” – teszi hozzá a szakértő.

A sütő bekapcsolása előtt mindig ellenőrizzük, hogy teljesen kipakoltuk-e: ne maradjon benne olyan rács vagy tepsi, amit nem használunk és mindig tartsuk tisztán a belsejét, hogy minél jobban visszaverje a hőt, így segítve ételünk mielőbbi elkészültét. „Apró trükk, de sokat jelenthet hosszabb távon, ha az étel elkészülte előtt 5-10 perccel hamarabb kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk, hogy az utóhőben készre süljön – így már nem használva gázt vagy áramot a folyamat végén” – javasolja az Euronics szakértője.

Mosogatás víz- és energiatakarékosan

Tévhit, hogy a mosogatógép több vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás – ennek a szöges ellentéte a valóság: egy modern gép akár 10 liter víz felhasználásával megtisztítja az edényeket. Egy korábbi kutatás eredménye rámutat, hogy egy átlagos 12 terítékes, telepakolt mosogatógép 13 liter víz felhasználásával mosogatott el, míg ugyanennek a mennyiségnek kézzel való elmosogatásához több mint 100 literre volt szükség. Egyetlen tárgy megtisztítására folyóvizes mosogatás esetén átlagosan 1,185 liter vizet használunk fel. 

Figyeljünk oda a programválasztásra: ha nem kifejezetten makacs szennyezettségű edényeket mosogatunk, elegendő a rövidebb program indítása, amellyel vizet és energiát spórolunk meg. A hőfokot elegendő 30–40 C°-ra állítani: a kézi mosogatáshoz hasonlóan ilyen esetben sincs szükség az ennél forróbb vízre, ami pazarlóbban bánik az elektromos árammal. Részesítsük előnyben az ECO funkciót – ez már a legtöbb gépen elérhető. Lehetőleg várjuk meg, amíg a gép megtelik, hiszen így tud a leghatékonyabban és legtakarékosabban üzemelni.

Ha vásárlás előtt állunk, gondoljuk végig háztartásunk létszámát, igényeit, mert sok esetben érdemes egy nagyobb gépet választani: a kisebb mosogatógép arányaiban nem fogyaszt kevesebb vizet és energiát, viszont több programot kell lefuttatnunk a kimaradó edények miatt.

A szárító funkció elhagyásával – eszköztől függően – akár 15-50 százalékkal is csökkenthető a felhasznált energia: a program lejárta előtt 5 perccel az ajtót kinyitva a forró edények a levegőn maguktól is megszáradnak.

Egy modern hűtővel energiát és élelmiszert takaríthatunk meg

A hűtőszekrény az egyik legjelentősebb beruházás a konyhát tekintve, azonban energiafogyasztása és az élelmiszerek frissen tartása miatt kiemelten fontos, hogy ez a készülék jó minőségű legyen.

Nem csak ebben az esetben, de itt különösen fontos, hogy a választás során szánjunk időt az energiacímkék áttanulmányozására és összehasonlítására. „Energiafelhasználás szempontjából az »A« jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a »G« fogyasztja a legtöbb energiát. Érdemes olyan eszközt vásárolnunk, amely frissentartó rekesszel vagy ahhoz hasonló funkcióval is rendelkezik – ezek hosszabb ideig tartják frissen az élelmiszereket, így hosszú távon anyagi megtérülést jelent és hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez is” – javasolja Flugyik Zsolt.

Feltöltése előtt találjunk ki egy rendszert az élelmiszerek elhelyezésére, figyelembe véve, hogy a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet és a különböző ételeknek más az optimális tárolási hőmérséklete. Érdemes szem előtt tartani, hogy a hűtő belsejében felülről lefelé haladva csökken a hőmérséklet, ezért az enyhébb hűtést igénylő élelmiszereket tegyük az alsóbb polcokra. Emellett a hús, a hal és egyéb, esetlegesen levet eresztő élelmiszerek kapjanak legalul helyet, hogy ne csöpögjenek rá a többi ételre. A tejtermékek kerülhetnek középtájra, míg a zöldségek és gyümölcsök ideális helye a magasabb páratartalmat biztosító rekeszekben van, ami megóvja ezeket az esetleges kiszáradástól. E két élelmiszertípust tartsuk lehetőség szerint külön-külön tárolóban, mivel a gyümölcsöknek alacsonyabb páratartalomra van szükségük, mint a zöldségeknek.

Sose pakoljuk színültig a rendelkezésre álló helyet, mert ha nincs szabad tér az egyes termékek között, akkor akadályozzuk a levegő áramlását, ami negatívan befolyásolhatja a hűtőben lévő hőmérsékletet, hiszen nem mindenhova jut el a hideg, ez pedig ételeink gyorsabb romolásához vezethet.

Ha megvan az új gépünk, figyeljünk oda rá a mindennapos használat során, hogy minél tovább jó szolgálatot tehessen. Ha bejegesedik a hűtő, több energiát fogyaszt, ezért azonnal olvasszuk le, ha ilyet tapasztalunk. A jegesedés elkerülése érdekében válasszunk olyan gépet, amely NoFrost vagy FrostFree technológiával is rendelkeznek. Emellett mindig ügyeljünk a hűtő tisztaságára: a baktériumok kialakulásának megakadályozása mellett ezzel a lefolyó eldugulását is megúszhatjuk.

Tovább az eredeti cikkre: Mikor érdemes beruházni egy új konyhai nagygépre?

Vélemény, hozzászólás?