A Zala megyei Orosztony óvodájának vezetője érdemelte ki az első Zöldség-Gyümölcs Hős díjat

A Zala megyei Orosztony óvodájának vezetője érdemelte ki az első Zöldség-Gyümölcs Hős díjat olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke ma délelőtt átadta Horváth Erika orosztonyi…

A teljes cikk itt olvasható:
A Zala megyei Orosztony óvodájának vezetője érdemelte ki az első Zöldség-Gyümölcs Hős díjat

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Győrffy Balázs, a NAK elnöke ma délelőtt átadta Horváth Erika orosztonyi óvodavezetőnek és ovisainak a tavaly első alkalommal meghirdetett #ZöldségGyümölcsHős pályázat fődíját. A 100 kilogramm zöldség és gyümölcs mellett vetőmagcsomaggal és kerti gyerekszerszámokkal lepte meg a kertészkedő óvodásokat, hogy tovább bővülhessen, szépülhessen az óvoda „csodakertje”.

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg. A Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse címre közösségek jelölhettek olyan személyeket, akik érdekes, inspiráló történetükkel hozzájárultak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez; munkájukkal, hobbijukkal elkötelezetten tettek azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival.

„A tavaly év végén lezárult #ZöldségGyümölcsHős pályázat győztesének Horváth Erika orosztonyi óvodavezetőt választottuk, aki óvodai kiskertjével lehetőséget teremt az óvodásoknak – és rajtuk keresztül családjaiknak is – megismerkedni a zöldségek, gyümölcsök mellett azok pozitív élettani tulajdonságaival és termesztésükkel is” – mondta el Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Majd hangsúlyozta, hogy a Zala megyei kis falu óvodakertje közvetve megmutatja a mezőgazdaságban rejlő potenciált is, azt, hogy az ágazat napjainkban is biztos megélhetést, kiszámítható jövőt biztosíthat – még a hátrányos helyzetű térségekben is. 

„A Kormány elkötelezett a vidék, az agrárium megerősítése mellett, és ezért fordít erre jelentős forrásokat: a következő években mintegy 7600 milliárd forintot” – emlékeztetett Győrffy Balázs, és hozzátette, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar fejlesztésével nem csak az ágazat jár jól, hanem a települések is, hiszen a támogatások elősegítik fejlődésüket. Élhetőbbé, a fiatalok számára is vonzóbbá teszik őket, és ezáltal jelentősen növelik megtartóerejüket. 

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse, Horváth Erika elmondta, meggyőződése, hogy aktív tevékenységekkel, kertészkedéssel formálható, változtatható a gyerekek életszemlélete egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében. 

„Ebben értéket jelent a saját kertben, saját munkával megtermelt zöldség és gyümölcs, az alkotás öröme, mely az egészséges gyermekkor élményéhez is hozzájárul. Palántázunk, veteményezünk, komposztálunk. A megtermelt zöldséget, gyümölcsöt közösen hasznosítjuk, feldolgozzuk, eltesszük télire. A változás lehetősége bennünk van, mint egy elvetett magban, az élet és jövő. Ehhez nem szükséges hektárokban gondolkodni, elég egy talpalatnyi föld, a szorgalom, a tenni akarás és a kitartás” – fogalmazott az orosztonyi óvodavezető, aki óvodakert programjával nemcsak az óvodások, de az egész falu életébe új perspektívát hozott.

Magyarország legszebbnek választott óvodakertjében 52 féle zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt termesztenek Horváth Erika vezetésével az óvodások. Komposztálójuk és mini üvegházuk is van. A növényeket saját készítésű magaságyásokban és szabadföldi ágyásokban termesztik.

Az ünnepélyes díjátadón az orosztonyi óvodások 100 kilogramm hazai zöldségnek és gyümölcsnek örülhettek, ami biztosan kitart a friss tavaszi zöldek érkezéséig. A NAK vetőmagcsomaggal és kerti gyerekszerszámokkal, talicskával is készült a lelkes kis kertészeknek. Az Európai Friss Csapat program izgalmas akadálypályával és kézműves sarokkal lepte meg a díjátadó idejére a gyerekeket, akiket a program két kabalafigurája, Frutti és Veggi is meglátogatott. 

Tovább az eredeti cikkre: A Zala megyei Orosztony óvodájának vezetője érdemelte ki az első Zöldség-Gyümölcs Hős díjat

Vélemény, hozzászólás?