Tökéletes szemüveghez tökéletes látásvizsgálat 

Tökéletes szemüveghez tökéletes látásvizsgálat  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Vonalzó és filctoll helyett digitális technika Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn…

A teljes cikk itt olvasható:
Tökéletes szemüveghez tökéletes látásvizsgálat 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Vonalzó és filctoll helyett digitális technika

Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy rendszeresen ellenőriztessük látásunkat, hogy idejében derüljön fény egy esetleges problémára.

Az utóbbi évtizedben szinte mindenki jóval több időt tölt az okostelefon, számítógép, táblagép előtt, a televíziók képernyője pedig sokkal régebb óta gyakorol ránk hatást. Ezek esetében nem is elsősorban a „kék fény” jelent problémát, ennek inkább az alvásminőségre lehet hatása. Ennél jóval nagyobb terhelést jelent, hogy szinte folyamatosan kis távolságra fókuszálunk.

Lehet, hogy nincs gond, vagy még nincsen, de a megelőzés és a folyamatos gondoskodás elengedhetetlen, ha felelősen gondolkodunk látásunkról. Különösen indokolt egy komplex, prémium látásvizsgálat olyan esetekben, ha gyakori panasz a fejfájás, kiemelkedően sok a monitor előtt töltött idő, már eleve magas dioptriát, vagy cylinderes dioptriát visel valaki, vagy éppen most lesz szüksége speciális szemüveglencsére. 

„A személyre szabottság kiemelten fontos a szem vagy a látás vizsgálata során is. Ez a kulcsa annak, hogy mindent teljesen precízen meg tudjunk állapítani, minden részletet fel tudjunk mérni.” – kezdi Klatz Norina, a Tipton Eyeworks Showroomjának vezetője, aki egyben optometrista is. – „Az anamnézis felvétele után a Zeiss legmodernebb eszközeinek segítségével végezzük el az objektív és szubjektív méréseket, melyeket réslámpás vizsgálattal és szükség esetén könnyvizsgálattal egészítünk ki. Így kapunk teljes képet a látásról.”

A látásvizsgálat legfontosabb eleme az objektív mérés, azaz a computeres vizsgálat, amely úgy tudja megadni a szem fénytörési hibájából származó dioptria-adatokat, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy korábban milyen korrekció került megállapításra, vagy akár azt is, hogy milyen szemüveget viselt a páciens. 

„Régebben vonalzóval, vagy a szemüvegen filctollal jelölték be a szemtávolságot. Ezt az objektív mérést a Tipton látásvizsgálatán egy teljesen automatizált, érintőképernyővel vezérelt Zeiss géppel végezzük” – folytatja Klatz Norina. – „A vizsgálat során meghatározásra kerül a szem legapróbb eltérése is, precízen megállapítható a szaruhártya görbületi értéke esetleges torzítása. A szem optikai tulajdonságairól itt tudjuk meg a legtöbb információt. A szubjektív látásvizsgálat során már csak a páciensre hagyatkozunk, ő maga mondja el, hogy az adott lencsével javítottunk vagy rontottunk látásán. A vizsgálat célja nem más, mint, hogy a maximális látóélesség mellett egy komfortos, kényelmesen hordható dioptriát adjunk.”

A személyre szabottság azonban nem korlátozódik kizárólag a lencsékre és a szemünkre, hiszen a látás-, és így az életminőség több tényezőből áll össze. A valóban egyedi lencsék tervezését nem csupán a megfelelő korrekció befolyásolhatja, de a viselő személyes “információi”, az életmódja és bármi, ami hatással lehet arra, ahogyan a szemüveget viseli. Például „Mi a hobbija és a munkája?” „Milyen eszközöket használ ezek közben?” „Hány órát tölt monitor előtt és milyen távolságra helyezkedik el tőle?”, „Mennyire éli dinamikusan a napjait?”. Ezen kívül olyan speciális adatok is felvételre kerülnek, mint a távolság a szaruhártya csúcsa és a lencse hátsó felszíne között, a keret íveltsége, dőlésszöge. Ez utóbbi nemcsak a kereten, a viselő arcformáján is múlik. 

A keret és az arc, illetve a fej tökéletes illesztését a Zeiss centráló platformjával végzik el. Ha ugyanis a centrálás pontatlan lesz, akár 40 %-kal is csökkentheti a lencse optikai teljesítményét. Ezzel a digitális mérőeszközzel 9 egymáshoz kalibrált kamera segítségével egyetlen kattintással egy 180 fokos nézet jön létre, így tökéletes egymáshoz hangolható a keret, a lencse és a viselője.

„Aki szemüveget hord, tudja, hogy mennyire fontos, hogy a szemüvegkeret ne csúszkáljon, ne szorítson, akár még migrénes fejfájást is okozhat egy rosszul választott keret, például, ha nem stimmel a fejformához” – mondja Klatz Norina. – „Pontos tervezés nélkül pedig bizonytalan, hogy milyen lehet a súlya, vastagsága az ideális lencsének. Egy pontatlanul elkészített szemüveg szédülést, hányingert is okozhat a viselőjének.” 

Az optometrista arra is figyelmeztet, hogy akár a prémium minőségű lencse is használhatatlan lehet, ha rosszul választjuk meg a szemüvegkeretet, a kétes minőségű szemüveglencsék pontatlanságáról nem is beszélve. A Zeiss gépeknek köszönhetően a személyre szabott látásvizsgálat mindezt ki tudja küszöbölni.

Látásunk megérdemli a törődést, figyeljünk oda, menjünk időben látásvizsgálatra!

Tovább az eredeti cikkre: Tökéletes szemüveghez tökéletes látásvizsgálat 

Vélemény, hozzászólás?